Kannunvalajat | Floridalainen tapa auttaa
kannunvalajat, valtiotieteellinen, valtsikka, valtsika, valtiotieteellinen tiedekunta, kannu, kannunvalajat ry
903
post-template-default,single,single-post,postid-903,single-format-standard,do-etfw,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Floridalainen tapa auttaa

30 huhti Floridalainen tapa auttaa

Suurkaupunkien rähjäisistä kortteleista intiaanireservaatteihin ja siisteistä aidatuista pihoista valtateiden siltojen alla asustaviin kodittomiin – värikkään osavaltion rajojen sisälle mahtuu monenlaista kulttuuria. Olen tullut selvittämään, millaista on järjestötyö ja hyväntekeväisyys Floridassa.


Hyväntekijänä tyttöpartiossa
Westonin kaupungissa Yhdysvaltojen Floridassa kuusivuotias Unna Paukkeri valmistautuu vuoden ensimmäiseen partiokokoukseen äitinsä Anun kanssa. Tyttöpartio Girl Scouts of Southeast Florida on yhteinen harrastus, johon myös perheen lukioikäinen Sara toisinaan osallistuu. Suomalainen perhe muutti Westoniin pari vuotta sitten.
– Lähdimme mukaan toimintaan ideologisista syistä ja tutustumaan uusiin kavereihin, perheen äiti kertoo. Partiotoimintaan kuuluu monenlaisia hyväntekeväisyystempauksia sekä yhteisöllisten arvojen ja vastuunkannon opettamista nuorille tytöille.

Floridassa järjestöt ja vapaaehtoiset huolehtivat monista sellaisista asioista, jotka Suomessa kuuluvat julkisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin. Vapaaehtoistyö on tärkeä yhteiskunnan kulmakivi. Esimerkiksi huhtikuussa koittaa vuosittainen ”ruokitaan Florida yhdessä” -kampanja, jossa kerätään ruokalaatikoita niille neljäsosalle Floridan lapsista, jotka näkevät nälkää. Joulun alla partio toteutti paikallisen lastenkodin asukkaiden lahjatoiveita. Anu ja Unna muistelevat, kuinka kaksivuotias Zachary-poika sai lahjaksi heidän paketoimansa Disney-lelun.
– Unna koki mieleisenä tehtävänä valita ja paketoida lahjan itse sekä tehdä kortin pikku-Zacharylle, Anu kertoo. Lokakuussa tyttöpartio puolestaan keräsi äidinmaidonvastiketta, muroja, vaippoja, pulloja, vauvaöljyä ja muita vastasyntyneiden hoitotarvikkeita toimitettavaksi paikallisiin virastoihin.

Lapset ja nuoret vaikuttajina
Kyselen Paukkerin perheeltä muita kokemuksia vapaaehtoistyöstä, ja saan selville, että erityisesti koululaitos on näyttävästi mukana erilaisissa hyväntekeväisyysprojekteissa. 16-vuotias Sara kertoo, kuinka hän ensimmäisen kerran vastaanotti koululta hämmentävän pyynnön tuoda säilyketölkkejä.
– Vein opettajalle tyhjän kahvipurkin. Vasta myöhemmin tajusin, että sen oli tarkoitus sisältää ruokaa. Opettaja oli kuitenkin ymmärtäväinen ja otti purkin kynätelineeksi.

Tölkkien vieminen oli osa Harvest Drive -nimistä koko syksyn kestävää projektia, jossa kerätään rahaa ja ruokatarvikkeita piirikunnan sosiaalityöntekijöiden osoittamille perheille. Mukana on 150 paikallista julkista ja yksityistä koulua sekä kirkkoja, temppeleitä ja muita järjestöjä. Kiitospäivän aikana marraskuussa vähävaraiset perheet saavat kokonaisen kiitospäivän aterian ja viikon edestä ruokatarvikkeita sekä muita välttämättömyyksiä. Avunantaminen on tosin yksipuolista, sillä perheitä itseään ei juurikaan osallisteta toimintaan.

Harvest Drive -projektilla on myös kasvatuksellinen tehtävä, ja siksi sen iskulauseena toimiikin ”children helping children”. Lapset halutaan ottaa mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen opettamalla heille jo varhaisessa vaiheessa altruismia ja yhteisönsä auttamista.

Koulujen pakollinen vapaaehtoistyö
Floridassa lukio-opintoihin kuuluu myös pakollinen vapaaehtoistyö, joka on edellytys valmistumiselle. Vähimmäisvaatimus on 40 tuntia, mutta korkeampia tuloksia tavoittelevien on suoritettava jopa 250 tuntia. Vapaaehtoistyötunteja voi kartuttaa esimerkiksi liittymällä koulun Unicef Clubiin, jossa kerätään joka kuukausi rahaa Unicefille. Tunteja saa sen mukaan kuin rahaa saadaan kerättyä.

Virallisena tarkoituksena on kehittää nuorten yhteiskunnallista tietoisuutta ja vastuuntuntoa, sekä muodostaa yhteys luokkahuoneen ja todellisen maailman ongelmien välille. Käytännössä monia oppilaita kiinnostaa kuitenkin enemmän henkilökohtainen hyöty opinnoissa kuin hyväntekeväisyys. Jako avunantajan ja avunsaajan osapuolten välillä on tässä tapauksessa räikeä. ”Todellisen maailman” ongelmat tuntuvat siistissä ja varakkaassa Westonissa sittenkin melko kaukaisilta.

Hyväntekeväisyyden haasteet
Väestömäärältään Florida on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin osavaltio ja asukkaita on arvioiden mukaan nyt jo yli 19,7 miljoonaa. Valtaosa väestöstä on muualta tulleita. Monikulttuurisessa osavaltiossa on viime vuosina pyritty kiinnittämään entistä enemmän huomiota kolmannen sektorin vahvistamiseen. Vuonna 2011 perustettiin Florida Nonprofit Alliance, jonka tarkoituksena on yhdistää Floridan yli 75 000 voittoa tavoittelematonta järjestöä yhdeksi kollektiiviseksi ääneksi ja lisätä niiden välistä vuorovaikutusta.
Vilppiä ja hyväntekeväisyysvarojen haaskuuta pyritään ehkäisemään paitsi järjestäytymisen, myös lakien ja säädösten avulla. Vuonna 2014 Floridassa säädettiin uudistuslaki, jonka tavoitteena on lisätä tiedottamista ja valvoa järjestöjen toimintaa tarkemmin. Järjestöjen talous, johto, sijainti, yhteystiedot ja mitkä tahansa rikkomukset lisätään julkiseen tietokantaan. Näin korruptoituneiden organisaatioiden karsiminen joukosta helpottuu.

Kohtaaminen ja konkreettisuus
Lainsäädännöllä ja järjestäytymisellä ei kuitenkaan juuri lisätä käytännön kulttuurista vuorovaikutusta ja arvojen sisäistämistä. Sitä koskevien asenteiden oppiminen lähtee ennen kaikkea ruohonjuuritasolta, koulusta ja kodeista. Kun auttaminen on paikallista ja konkreettista, kuten Harvest Drivessa tai tyttöpartion toiminnassa, samaistuminen autettavaan kohteeseen on helpompaa. Sen sijaan globaalit kohteet jäävät helposti etäisiksi ja vuorovaikutus yksisuuntaiseksi. Sara kertoo, ettei kunnolla tiedä, mihin rahat Unicef Clubissa menevät, eikä nettisivustoltakaan käy ilmi mitään konkreettista.  Avunsaaja jää siis kasvottomaksi ja passiiviseksi osapuoleksi.

Anu toteaa vielä, että tyttöpartion kautta saadut kokemukset eivät ole ainakaan jättäneet kylmäksi.
– Tyttöpartiolaiset tekevät vapaaehtoistyötä kodittomien päiväsuojassa, jossa he kohtaavat apua tarvitsevia. He auttavat ruokien tarjoilussa, vaatteiden huollossa, varusteiden järjestelyssä ja niiden jakamisessa tarvitseville. On mieleenpainuva ja opettavainen kokemus nähdä, että avusta on välitöntä hyötyä.

 

Teksti ja kuva: Eve-Linda Lassila