Matka kesäfestareille: Valtavan idean takana

Teoreettisen filosofian opiskelija Elias Anttila ja yhteiskuntapolitiikkaa opiskeleva Lari Hokkanen tutustuivat sattumalta, kun molempien tie vei Kannunvalajien hallitukseen viime syksynä. Nyt he vastaavat valtsikan opiskelijatapahtumien uusimman tulokkaan, VALTAVA-kesäfestivaalin, järjestämisestä.


 

Helsingin kadut ovat täyttyneet turisteista ja yliopiston kampusalue on hiljainen. Kaisa-kirjaston aulassa tapaan take away -lounastaan nauttivat kulttuurin ystävät. Elias Anttila ja Lari Hokkanen perustivat vuoden alussa kulttuuritoimikunnan uudelleen ja keskittyvät nyt festarikesän huipentavan kesäfestivaalin suunnitteluun.

– Koko homma on mennyt todella orgaanisesti, kun meillä molemmilla oli fiilikset tehdä kesäfestari. Toinen tehtävämme on ollut kulttuuritoimikunnan aktivoiminen, Anttila kertoo.

Kulttuuritoimikunta on Kannunvalajien alainen itsenäisesti toimiva elin, joka kootaan vuosittain vapaaehtoisista, Kannun hallitukseen kuulumattomista valtsikalaisista. Tämä vuosi tulee haastateltavien mukaan olemaan poikkeus toimikunnan vetäjien hallitussidosten osalta.

Toimikunnat toimivat hallituksen ja jäsenistön välissä, mikä mahdollistaa niiden irtautumisen hallituksen byrokraattisesta päätöksenteosta. Hokkasen ja Anttilan mukaan toimikuntiin voi tulla matalalla kynnyksellä ja sitä kautta osallistua kannulaiseen tekemiseen.

– Toimikunnissa, kuten ainejärjestöissäkin on turvallista kokeilla ja epäonnistuminen on sallittua. Vapaus ja avoimuus kuvaavat toimintaa, Hokkanen jatkaa.

Kulttuuritoiminnalla on heikot perinteet valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Kulttuuri on yleensä jäänyt muiden aktiviteettien, kuten sitsien, bileiden ja opintopolitiikkaan liittyvien tapahtumien varjoon.

– Monet toivovat, että olisi enemmän alkoholittomia tapahtumia ja ekskursioita, mutta kova realiteetti on, ettei niihin tule jengiä ihan sikana. Kävijämäärät ovat jääneet vaisuiksi, Anttila harmittelee.

 

Kokouksia ja uuden oppimista

Festivaalijärjestäjät ovat olleet valtavan mielissään saamastaan palautteesta. Esimerkiksi HYY:n lahjoittama projektituki ja valtiotieteellisen tiedekunnan dekaanin, Liisa Laakson, antamat vinkit toivat uskoa kunnianhimoisen festarihankkeen toteuttamiseen.

– Onhan tämä iso juttu ja minua vähän jännittää. Condus ry:n (käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden yhteistyöjärjestö) kysyessä valtsikan sisäpihaa lainaksi omaa kesäfestivaalitapahtumaansa varten, varmistui, ettei tämä olekaan ihan pöljä idea. Tämän voi oikeasti tehdä, Anttila sanoo hymyillen.

Suurimmat haasteet odottanevat festaripäivänä elokuun viimeisellä viikolla.

– Meille suurin haaste on se, että pystytään organisoimaan homma niin, että kaikki toimii, järjestäjät tietävät mitä tekevät ja päivä etenee suunnitellusti, Hokkanen pohtii.

Ideointi-iltamat ja kokoukset eri kokoonpanoilla ovat rytmittäneet toimikunnan kevättä. Vaikka järjestäjät ennakoivat byrokratian ja lupa-asioiden tuovan oman lisämausteensa projektiin, on jonottaminen ja puheluiden soittaminen vienyt yllättävän monta työtuntia.

– Tällaisessa projektissa on paljon mikromanagerointia, joka on opettanut kärsivällisyyttä, suurten kokonaisuuksien hallintaa ja johtamista. Tämä on iso oppimisprojekti meille, Hokkanen sanoo.

 

Opiskelijoilta opiskelijoille

Superlatiivit vilahtelevat, kun pojat puhuvat festivaalien suunnittelusta ja toteutuksesta. He antavat paljon kiitosta myös toimikunnassa vaikuttaville kavereilleen. Festivaalipäivän ohjelmaan kuuluu musiikkiesitysten lisäksi myös open stage -lava ja graffitiseinälle kävijät voivat kirjoittaa terveisiä ja tunnelmiaan. Paikalla on huhujen mukaan myös ennustaja.

– Elias, älä unohda mainita tikkakisaa ja hulppeita palkintoja, Hokkanen kuittaa.

Kertoessaan kulttuuritoimikunnasta ja kesän pääprojektistaan, festivaaleista, ystävykset innostuvat silminnähden. Tuntuu, että he tietävät jo puolesta sanasta mitä toinen ajattelee. He täydentävät toistensa lauseita ja juttelevat intohimoisesti kulttuurista.

– Olemme Eliaksen kanssa molemmat ajelehtijoita. Tällainen iso projekti vaatii kuitenkin kurinalaisempaa suhtautumista. Henkilökohtaisen elämän huonoja fiiliksiä ei voi tuoda kokouksiin tai koko päätöksenteko lässähtää, pojat tuumivat.

 

Kuin vappu elokuussa

Elokuussa ympyrä sulkeutuu, kun festivaalin viralliset jatkot järjestetään Kallion legendaarisessa Café Mascotissa. Siellä Anttila ja Hokkanen istuivat viettämässä iltaa myös silloin, kun Kannunvalajien kesäfestivaaleista kokoustettiin ensimmäistä kertaa.

– En ollutkaan tajunnut tätä aikaisemmin. Kuinka runollista, Anttila huudahtaa.

Kesän viimeinen lauantai, hyvää musiikkia ja rentoa yhdessäoloa hyvässä seurassa – tätä kaikkea Kannunvalajien kesäfestivaali lupaa.

– VALTAVA on kuin vappu elokuussa. Vuoden paras tapahtuma, Anttila tiivistää Hokkasen nauraessa pöydän toisella puolella.


 

VALTAVA – Kannunvalajien kesäfestivaali

  • Valtiotieteellinen lava
  • Elokuun viimeinen lauantai 29.8.
  • Musiikkia, standup-esityksiä, tikkakilpailu ja muuta ohjelmaa
  • Taukokahvila ja vegeruokaa
  • Ilmainen sisäänpääsy

 

Teksti ja kuva: Henni Purtonen