Tutkain 20 vuotta sitten

Vuonna 1995 maailmassa on noin 5,7 miljardia ihmistä. Suomi, Ruotsi ja Itävalta liittyvät Euroopan Unioniin. Paavo Lipposesta tulee Suomen pääministeri SDP:n vaalivoiton myötä. Yli 7000 bosniakkia kuolee Srebrenican joukkomurhassa. Bosnian sota päättyy. Internet nousee suuren yleisön tietoon ja Microsoft alkaa myydä Windows 95 -käyttöjärjestelmäänsä. Suomessa vietetään 1900-luvun kylmintä joulua. Vuonna 1995 syntyvät muun muassa Liechtensteinin perintöprinssi Josef Wenzel, uimari Missy Franklin, reality-persoona Kendall Jenner ja jääkiekkoilija Aleksander Barkov Jr.

Vuonna 1995 Tutkaimen vastaavana päätoimittajana toimii Samuli Simojoki. Muut päätoimitusryhmän jäsenet ovat Annika Damström, Anna Jussila, Seppo Kröger ja Sampo Ruoppila. Tutkaimen painosmäärä on 1000 kappaletta ja vuositilaus maksaa opiskelijalle 40 markkaa. Lehdillä on selkeät teemat: esimerkiksi Tutkaimen ”genitaalinumero” 1/1995 käsittelee seksiä ja seksuaalisuutta hyvin monipuolisesti.

Työelämän kiireet ja valtiotieteilijän identiteetti puhuttavat vuoden toisessa numerossa. Lehden pääkirjoituksen otsikko on ”Turha opiskelu? Turha koulutus? Tulevaisuus? Työelämä? Elämän työ? Turha elämä? Mitä?” Edellisenä syksynä Suomen nuorimmaksi tohtoriksi vain 20-vuotiaana valmistunut Pekka Himanen vilahtaa tekstissä: ”Enemmän, nopeammin, tehokkaammin – tehdään kaikki himaset!” Lama-aika on jättänyt jälkensä opiskelijoihin ainakin sen perusteella, että useassa numerossa käsitellään stressiä ja sen hallintaa – Tutkain 4/1995 sisältää esimerkiksi buddhistiluolamunkiksi kääntyneen amerikkalaisen liikemiehen vinkkejä suomalaisille sisäisen tasapainon löytämiseen.

Työelämäpaineisiin vastatakseen tiedekunta on aloittanut erityisen kansainvälisten tehtävien opintokokonaisuuden (KVO), johon on valittu 125 valtsikalaisen hakijan joukosta 30 opiskelijaa. Mediakin on uutisoinut KVO:sta laajasti ”eurovirkamies- tai diplomaattikoulutuksena”. Eräs opiskelijoista toteaa: ”Ärsyttävää on se vanhempien käsitys, että kansainvälisyys on yhtä kuin diplomaatti. Monimuotoisuus – se on luonnollinen osa tätä hetkeä.” Valtiotieteilijät ovat saaneet myös oikeuden suorittaa aineenopettajan pedagogiset opinnot. Yliopiston rekrytointipalvelu on aloittanut Uusyrittäjyys – työllistä itse itsesi -nimisen kurssin, jolla pyritään esittelemään yrittäjyyttä yhtenä uravaihtoehtona myös valtsikalaisille.

Valtsikassa on järjestetty keväällä ensimmäistä kertaa Timo Harmon vetämä hypermediakurssi, jolla on tutustuttu WWW-sivujen tekemiseen. Harmo toteaa haastattelussa: ”Hypermedia on tullut jäädäkseen. Vuonna 2010 kaikki todennäköisesti käyttävät Internetiä.” Elokuussa on aloitettu toinenkin aivan uusi perinne: fukseille suunnattu tutustumistapahtuma KannuGames Suomenlinnassa.

Kannunvalajien puheenjohtaja Janne Hirsto ehdottaa kolumnissaan, että ainejärjestöjen vastaavia voitaisiin yhdistää toimikunniksi: ”Olisiko aika kypsä esimerkiksi ainejärjestöjen kulttuuritoimien yhdistämiseksi Kannun kulttuurijaostoon?” Työntäyteinen 50-vuotisjuhlavuosi on jo synnyttänyt projektijaoston, jossa innokkaat valtsikalaiset pääsevät osallistumaan Kannun toimintaan yksittäisten tapahtumien eteen työskennellen.

teksti: Joonas Lehtonen