Tutkain 30 vuotta sitten

Vuonna 1985 maailmassa on noin 4,9 miljardia ihmistä. Gorbatshov nousee Neuvostoliiton johtoon ja aloittaa uudistusohjelmansa. Britannian kaivosmiehet päättävät yli vuoden kestäneen lakon. Windowsin ensimmäinen versio julkaistaan. Live Aid –konsertit ympäri maailman keräävät rahaa Afrikan nälänhädän voittamiseen. Vuonna 1985 syntyvät muun muassa laulaja Lily Allen, näyttelijä Keira Knightley sekä Formula 1 –kuljettajat Lewis Hamilton ja Nico Rosberg.

Vuonna 1985 Tutkaimen päätoimittajina olivat Tuomo Lappalainen (numerot 1 ja 2) ja Eero Yrjö-Koskinen (3 ja 4). Toimituskuntaan kuuluvat esimerkiksi Suvi-Anne Siimes, Saska Saarikoski ja Minna Holopainen.

Numeron 1/85 kannessa kysytään: ”Infokraatteja – onko heitä?” Pääministeri Kalevi Sorsa on tuonut uuden käsitteen ”infokratia” politiikan areenalle, sillä hänen mielestään medialla on liikaa valtaa. Presidentti Mauno Koivisto on puolestaan kutsunut toimittajia ”sopuleiksi”. Tutkaimen Heikki Laakson mukaan kohua on liioiteltu, koska ”toimittajat ovat narsisteja ja — haluavat kirjoittaa itsestään”.

Tiedotusvalta on hänen mukaansa kuitenkin muuttunut: ”Yleisö haluaa mitä se saa eikä saa mitä se haluaa.” Lehdistö ja ”uudet sähköviestimet” ovat tulleet jäädäkseen. Myös Tutkaimen pääkirjoituksessa todetaan, että ”tuskin lienee kohtuutonta väittää, että joskus toimituksissa tehtävät päätökset saattavat värisyttää tätä yhteiskuntaa paljon tuntuvammin kuin konsanaan näpertely jossain puoluetoimistoissa.”

Yliopistolla muutamia vuosia sitten uusittu tutkintojärjestelmä on alkanut tuntua ”kohtalaisen siedettävältä”, mutta uudistuksen mukana tulleet tiedekunnan yleisopinnot keräävät Tutkaimelta kritiikkiä. ”Tuskin löytyy kolmannen tai neljännen vuoden opiskelijaa, joka ei muistaisi aina sopivan tilaisuuden tullen manata maan rakoon ensimmäisen syksyn massaluentoja, passiivista kopiointia, konemaista ulkolukua – sanalla sanoen kaikkea johdantokurssin nimikkeen alle ahdettua sosiaalihistoriasta kansantaloustieteeseen.”

Tutkaimen Graffiti-palsta listaa kiinnostavimpia vessanseinäkirjoituksia yliopistolta. Valtsikan kirjastolta on ollut kuitenkin vaikeuksia löytää ”graffiteja”: ”Viimeisetkin kaapimalla saimme valtsikan vessassakin irti muutakin kuin paskaa. Mutta, mutta: taas kerran vain miesten puolelta. Naisten loosheissa ei ollut kuin yksi graffiti ja sekin vain eräs viisikirjaiminen sana ilman mitään persoonallista lähestymistapaa.”

Nimimerkki Mary Ann pakinoi otsikolla ”Päihdeongelmia” alkoholin käytöstä opiskelijaelämässä. ”Tuntuu ihan siltä, että ihmiset ei uskalla purkautua muulla tavalla. Kun kaikki pannaan viinan tiliin, purkautuminen on hyväksyttyä, eikä sitä muistella jälkeenpäin. Hetkestä kiinni ja silleen…”

Muutakin harrastetoimintaa ollaan kuitenkin kehittämässä, sillä Kannulle on nimetty ensimmäistä kertaa vuosiin oma urheiluvastaava. Huhtikuisen sählyturnauksen jälkeen meno on muuttumassa astetta vakavammaksi: Kannunvalajien joukkue on kohtaamassa eduskunnan urheilukerhon jalkapallojoukkueen toukokuussa tiedekuntajärjestön 40-vuotisjuhlaottelussa.

teksti: Joonas Lehtonen