Tutkain 40 vuotta sitten

Vuonna 1976 maailmassa on noin 4,2 miljardia ihmistä. Inflaatio vaivaa edelleen eri puolilla maailmaa.  Soweton mellakat Etelä-Afrikassa käynnistävät apartheidin lopun alun. Iso-Britannia katkaisee diplomaattisuhteensa Islantiin kolmannen turskasodan takia. Stevet Jobs ja Wozniak perustavat Applen. Lasse Virén kantaa kultaa kotiin 32 Afrikan maan boikotoimista Montrealin kesäolympialaisista. Ensimmäiset punkbändit sekä U2- ja Eppu Normaali –yhtyeet perustetaan. Vuonna 1976 syntyvät muun muassa kansanedustaja Paavo Arhinmäki, jalkapalloilija Ronaldo sekä näyttelijät Krisse Salminen ja Reese Witherspoon.


 

Vuonna 1976 Tutkaimen päätoimittajana toimii Ossi Rahkonen. Neljän numeron vuositilaus maksaa 5 markkaa, mutta Kannunvalajien jäsenet saavat lehden ilmaiseksi postitse kotiinsa.

Tutkain ei ole ilmestynyt lainkaan vuonna 1975. Myös vuosien 1974 ja 1973 lehdet ovat hyvin vaatimattomia, osa ainoastaan tulostuspaperille painettuja lehtisiä. Toimituksen mukaan ”tämä on johtunut taloudellisesta ahdingosta, johon HYY:n keskusta-oikeistohallitus saattoi Kannunvalajat pyrkien heikentämään järjestön toimintaa yleensä ja Tutkainta erityisesti”. Lisäksi yliopiston rehtorinviraston kerrotaan kieltäneen lehtien ja tiedotteiden jakamisen luennoilla. Kielto on tehty viitaten siivousmäärärahojen pienuuteen. Tutkaimen pilapiirtäjä kommentoi aihetta: ”Niin, eipä meillä näin hätätilan aikana taida olla varaa sananvapauteen.”

Varsinkin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa Tutkain on suuntautunut vahvasti poliittisesti vasemmalle. Lehden nimi on kirjoitettu kanteen kirkkaanpunaisin kirjaimin. Pääkirjoitus alkaa Engelsin lainauksella sekä lauseella: ”Kapitalismi on kriisissä vuonna 1976.”  Kriisissä on myös tiedekunnan gradujen tarkastus: ”Pro gradu –työn arvostelussa on viime vuosina tullut yhä useammin ilmi epäselvyyksiä, suoranaisia vääryyksiä, epätieteellisiä asenteita ja repressioita – sanalla sanoen professorivallan mielivaltaisuus. Tähän asti mielivaltaisen arvostelun kohteeksi ovat joutuneet ennen kaikkea marxilaiset työt. Nyt tämä on kohdannut myös ei-marxilaista, liberaalia opiskelijaa.”

Suomen ja Neuvostoliiton tieteellinen yhteistyö on kehittymässä. Haastateltu Helsingin yliopiston Suomi-Neuvostoliitto-seuran osaston jäsen kertoo YYA-sopimuksen vuosipäivänä kaupunkiin saapuvan niin kutsutun ystävyysjunan. Juna on täynnä neuvostonuoria, jotka tulevat esiintymään eri tilaisuuksissa ja tutustumaan suomalaiseen nuorisoon.

Opintotuesta kiistellään myös 1970-luvulla. Ainejärjestöjen lähetystöt ovat käyneet HYY:ssä, opetusministeriössä ja SYL:ssä aiheen takia. Erityisen ”vaarallisena” pidetään Valtion opintotukikeskuksen esityksen kohtaa: ”Keskimääräiset valmistumisajat oli esitetty epärealistisen lyhyiksi, esim. VTK:lle 5 vuotta kun keskimääräinen valmistumisaika tällä hetkellä on yli 6,4 vuotta.”

 Tutkain onnittelee 30-vuotiasta tiedekuntaa ja eritoten sen professoreja Arnfrid Astelin runolla ”Luento”:

Minulla oli huonoja opettajia

Se oli hyvä koulu.

 

Teksti: Joonas Lehtonen