Uudenlaista tieteentekemistä

Ensin oli kansainvälinen kollektiivi ja verkkoalusta Allegra Lab (Antropology, Law, Art & World), jossa nuorehkot tutkijat kirjoittavat perinteisen akateemisen julkaisemisen ja yhteiskunnallisen debatin välimaastossa. Sitten toinen perustajista, oikeusantropologi Miia Halme-Tuomisaari, halusi osallistua keskusteluun myös suomeksi ja perusti Allegra Lab Helsinki ry:n.


 

Allegra Lab Helsinki on ”tuore tieteen, taiteen ja tutkimuksen rajapinnassa toimiva yhdistys”, joka etsii uudenlaisia ilmaisumuotoja ja yhteiskunnallista vaikuttamista näille aloille. Toiminta vaikuttaa kiinnostavalta – yhtäaikaa impulsiiviselta ja pitkäjänteiseltä. Paljon on meneillään: projekteja, tapahtumia, hankkeita, kirjoja, nettijuttuja ja tempauksia. Huhtikuun alussa järjestetty Tiedegalleria oli osa Väestönmuutos-projektia, joka jalkauttaa ja popularisoi samannimisen hankkeen tutkimustuloksia taiteellisin keinoin. Asumisen historiaa käsittelevä Marmoribetonitarinoita taas on eräänlainen projektihautomo, jossa tarinankerronta ja tiede yhdistyvät. Lisäksi suunnitteilla on ainakin LateNightThinking-iltatapahtuma. Hiljattain omat tilat Punavuoresta saanut yhdistys on myös liittynyt osaksi Design Districtia, ja tarkoitus on tehdä tilasta jonkinlainen luovan työn olohuone, jossa voi järjestää kaikenlaista ja tavata ihmisiä. Perjantaisin siellä tarjotaan kahvit.

 

Tieteentekemisen uudenlaisten tapojen etsinnässä on kyse myös tyytymättömyydestä akateemisen maailman toimintatapoihin. Allegra on ollut aktiivisesti järjestämässä yliopiston juhlavuoden vastatapahtumaa Vallataan375, joka kritisoi muun muassa yliopiston rahoituspäätöksiä ja tuloksellisuuden mittaamista. Aihe koskettaa Miia Halme-Tuomisaarta henkilökohtaisesti: hän irtisanoutui arvostetusta Max-Planck-tutkimuslaitosverkosta, koska koki tutkimuksen tekemisen siellä mahdottomaksi.

– Valtausjuttu on mulle tärkeä, koska olen itse nähnyt, miten päällikköjohtoisuus tuhoaa akateemisen luovuuden, Halme-Tuomisaari sanoo.

Allegra onkin hänen mukaansa myös pyrkimys löytää keinoja yhteiskuntatieteellisillä aloilla työllistymiseen. Tavoitteena ovat nimenomaan sellaiset itseä kiinnostavat tehtävät, jotka olisivat sisällöllisesti mielekkäitä ja joilla ei ole suoraa talousarvoa.

– Toiminnassamme on läsnä eräänlainen kahtiajakoisuus: se on yhdistysmuotoista ihanan idealistista käsittämätöntä hippimeininkiä, mutta samalla tehokasta työntekoa ja pyrkimystä saada tästä toimeentulo.

Valtsikalaisia Halme-Tuomisaari kannustaa olemaan ylpeitä, siitä mitä tekevät.

– Siellä opiskelee ihan mielettömiä tyyppejä! Muistakaa, että maailma ei ole valmis ja sitä voidaan muuttaa.

 

Teksti: Leena Kuusisto