Ennen oli kunnollista: Tiedekunnan kylähullut

Tiedäthän tyypin: hän pukeutuu yliopiston punaiseen huppariin tai tuutoripaitaan, osallistuu vain kurssin ensimmäiselle luennolle ja on aina jakamassa lappuja tai kiinnittämässä julisteita ilmoitustauluille. Aina on menossa haku hallitukseen, mahdollisuus osallistua kuvakisaan tai tilaisuus ilmoittautua kauden kovimpiin kemuihin. Somessa hän massatuottaa tapahtumakutsuja ja valokuvia bileistä, hengailuilloista ja kokouksista. Hän on valtaamassa Porthaniaa, sinä pöytää Unicafen lounasruuhkassa. Hän on kylähullu – siis järjestöaktiivi.

Perinteisessä kyläyhteisössä kylähullu on sosiaalisista rajoitteista vapaa tyyppi, jonka erikoisen persoonan kaikki yhteisön jäsenet tuntevat. Vanhan puukirkon ohella hän kuuluu paikkakunnan ykkösnähtävyyksiin. Valtsikan kylähullut taas hallitsevat mielikuviamme tiedekunnasta, yliopistosta ja vapaa-ajan mahdollisuuksista. Nämä mielikuvat vaihtelevat aina vallalla olevan poliittisen näkemyksen mukaan.

Vuoden 1968 Vanhan Ylioppilastalon valtauksesta lähtien valtsikalaisten aktiivien enemmistö oli vasemmistolaisia. Koko 1970-lukua leimasikin vastakkainasettelu sosialistista agendaa ajavien opiskelijajärjestöjen ja porvarillisiksi koetun henkilökunnan välillä. Vuonna 1979 tapahtui käänne, kun Kannunvalajat perusti Kannu-klubi –nimisen tapahtumasarjan ja markkinoi yhdistyksen t-paitoja jäsenilleen yhteishengen rakentamisen nimissä. Paitoja ei juuri myyty ja Kannu-klubi joutui käräjille alkoholimyynnin takia, mutta yhteisön ilmapiirin ne olivat jo muuttaneet: leimallinen piirre ei enää ollut vallankumous vaan yhdessäolo.

Valtsikalainen identiteetti näyttäisi siis olevan jatkuvassa murroksessa. Olisi houkuttelevaa sanoa, että me valtsikalaiset teemme identiteetin. Tarkemmin ajatellen näin ei kuitenkaan ole: identiteetin rakentavat lopulta aktiivit – ne kylähullut. Olemme identiteettimme velkaa noille hupparihörhöille, mutta usein huomaamme sen vasta jälkeenpäin.

Syyskuussa 2015 Kannunvalajien fuksisitseillä ylistettiin valtiotieteilijöiden työelämävalmiuksia, ja samaan aikaan iso joukko tiedekunnan opiskelijoita oli toteuttamassa historian pisintä yliopistovaltausta Porthaniassa. Puheita ja toimintaa on helppo vähätellä leimaamalla aktiivit kylähulluiksi, mutta tosiasiassa niillä on suuri mahdollisuus muodostua kaikkien vuonna 2015 opiskelleiden valtsikalaisten identiteetiksi.

Media ja historiankirjoitus antavat meille ryhmäidentiteetin, halusimme sitä tai emme. Kun nyt syksyllä uusia opiskelijoita houkutellaan mukaan järjestöihin, valtauksiin ja firmoihin, rakennetaan samalla kollektiivista identiteettiä – uudet aktiivit nimittäin päättävät mitä me ajattelemme itsestämme vuonna 2016.

Teksti: Akseli Huhtanen