Hotellin myrskyisät kangastukset

Teksti: Janne Suutarinen

Kuvat: Iina Saarinen

Valtsikan speksi on täällä taas. Hyvää meininkiä tihkuva Hotelli Mirage on vauhdikas, hauska ja lämminhenkinen. Jos tunnet harrastelijateatterissa olosi vaivaantuneeksi, niin sitä ongelmaa et tämän speksin kanssa tule kokemaan.

Chris Isaakin ikivihreä Wicked Game sähköistää Arabianrannan Pop & Jazz -konservatorion näyttämön, kun Hotelli Mirage avaa salamyhkäisen tumman ovensa. Twinpeaksilaisen atmosfäärin puhkaisee prameasti pukeutunut piccolo, joka neuvoo yleisölle speksiprotokollan ja leveä hymy kasvoillaan kutsuu katsojan mukaansa myrskyn silmään. Tunnelman luoma mielleyhtymä Stephen Kingin Hohdosta tuttuun Overlook-hotelliin on väistämätön, mutta ainoastaan innostava.

Myrsky puhkeaa. Show rävähtää käyntiin energisellä Sata Salamaa -mukaelmalla ensimmäisen tanssikoreografian täyttäessä lavan. Speksille ominaiseen tapaan draaman kaari on aksentoitu tanssikohtauksilla ja musiikkinumeroilla, jotka puskevat tarinaa eteenpäin musikaalimaisina siirtyminä. Speksin sävelmaailma pohjautuu valtaosin eri aikakausilta poimittuihin kevyen musiikin hitteihin, jotka on valjastettu uusin sanoituksin palvelemaan tarinaa. Dynaaminen bändi pääsee omstartien ohella tulkitsemaan muun muassa ABBA:a, Foo Fightersia, PMMP:tä ja Pussycat Dollsia. Näyttelijöiden lisäksi äänihuuliaan väristelemään pääsevät yhtyeen loistavat laulusolistit.

Itse tarina avautuu pirstaleisena vaihtuvissa miljöissä, jotka nivotaan enemmän tai vähemmän yhteen loppua kohden. Hotelli on kuin oma entiteettinsä – jotain suurta ja pysyvää, jonka läpi monenkirjavat asukkaat vedetään ja pakotetaan kohtaamaan jotain itsessään ja toisissaan. Hotellin kerroksissa, hississä ja ravintolassa kohdataan silmästä silmään ja törmäillään yhteen ihmismielen perimmäisten syvyyksien ja pinnallisten impulssien räiskyvässä ristitulessa.

Näyttelijät ovat hyvin kartalla kokonaisuudesta ja reagoivat omstarteihin mahtavasti. On ilahduttavaa huomata, kuinka arvaamattomat improvisaation hetket toteutetaan yhteisenä missiona koko tiimin voimin – ihan valomiehestä lähtien. Lavastus ja puvustus on hoidettu moitteettomasti, tanssijoiden ja näyttelijöiden koreografiat toimivat ja isot tanssikohtaukset ovat miellyttävää katsottavaa. Mieleenpainuvana esimerkkinä toimii vihreämekkoisten beibien esittämä, tyttöbändeistä ja Disney-leffoista vaikutteita imenyt musikaalinumero.

Speksi ottaa kantaa tapetilla oleviin ilmiöihin ja tärkeisiin kysymyksiin. Käsittelyyn joutuu esimerkiksi ihmistä lihakimpaleen lailla mittaava fitness- ja kyttäyskulttuuri, eläinten oikeudet, syrjäytyminen, sukupuoli-identiteetit ja päihteet. Kulttuurillisessa kamppailussa arvokonservatismin ja arvoliberalismin välillä niskan päälle jää jälkimmäinen.

Yksi tarinan kantavista teemoista on emansipaatio. Moni asukas painii merkittävän henkilökohtaisen ongelman kanssa, johon hotelli tarjoaa ratkaisuja muiden asukkaiden kautta. Ristiriidat päättyvät onnellisesti, kun meikkaava poika laittaa luun kurkkuun kliseisille junteille ja syvissä vesissä kahlaava remonttimies löytää yksinäisyyteensä helpotuksen. Tietynlaisen katarsiksen tarjoaa myös totaalisen burnoutin kokeneen hotellin johtajan huoleton välinpitämättömyys ja biisien nimillä kommunikoivan runopojan kertakaikkinen sopeutumattomuus perinteisen miehiseen muottiin.

Myrsky laantuu ja vieraat lähtevät. Osa oppineena, osa muuttuneena, osa entisestään itseensä sotkeutuneena. Onnellisen lopun opetus on klassisen liberaali: ole oma itsesi, ja anna muille mahdollisuus samaan. Hotelli tuntuu olevan metafora omalle itselle ja totuudelle. Piccolon sanojen mukaan: ”Toiset uskaltavat katsoa häntä silmiin, toiset menevät sirpaleiksi vain yrittäessään.”

Ohjaaja Veera Lehtisen Luotsaama Hotelli Miragen porukka esiintyjineen ja tuotantotiimeineen käsittää kuutisenkymmentä henkeä. Käsikirjoitus valmistui kesällä 2016 ja harjoitukset aloitettiin pian lukuvuoden alussa. Kuukausien työn tuloksena on yksinkertaisesti toimiva paketti, joka viihdyttää aidosti. Loppuaplodien jälkeen näytöksestä poistuttuani huomaan, kuinka lavalta kaikin tavoin aistittava hyvä fiilis on tarttunut itseenikin.

Lippuja saatavilla osoitteesta https://www.valtsikanspeksi.com/speksi2017/kauppa/