Journalismin huipulla

Tutkaimen ex-päätoimittaja Kaius Niemi paljastaa entiselle lehdelleen, kuinka videokameraharrastuksesta ponnistetaan maan suurimman aamulehden johtoon.

 Juttu on julkaistu alun perin Tutkaimen numerossa 3/2013.

Poliittisen historian alumni Kaius Niemi aloitti syyskuussa 2013 Helsingin Sanomien uutena vastaavana päätoimittajana. Pitkälle vieneen toimittajan uransa Niemi aloitti jo opiskeluvuosinaan 1990-luvulla. Valtamedian ohella hän ehti vaikuttamaan myös Tutkaimen päätoimittajana vuonna 1998.

 

Liikkeelle liikkuvasta kuvasta

Alkusysäyksen tulevalle uralleen Niemi sai jo yläasteella alkaneesta videokameraharrastuksestaan.

 • Ensimmäiset videokamerat tulivat silloin kauppoihin, ja kuvallista ilmaisua tuli tehtyä tuolloin paljonkin.

Videokamera oli Niemen mukana myös ylioppilaskirjoitustensa jälkeisellä Kiinan ja Tiibetin matkalla vuonna 1993, jonka aikana kuvaamasta materiaalista hän koosti myöhemmin videoita lähinnä omaan käyttöönsä.

Vuotta myöhemmin tuolloin jo valtsikalaistunut Niemi lähti jälleen kameroineen Aasiaan, mutta tällä kertaa mielessä oli mahdollisuus kuvata videoita muuhunkin kuin vain pelkkään omaan käyttöön.

 • Soitin Ylen vaihteeseen kysyäkseni tuottajaa, joka olisi kiinnostunut videoistani. Sain saman puhelun aikana pyynnön tulla käymään.

Ylellä Niemen aiemmista videoista pidettiin. Hän sai käyttöönsä tv-tasoisen kevytkameran sekä lupauksen siitä, että hänen matkalla kuvaamille jutuille olisi tarvetta.

 • Sain näin pään auki, mikä johti lisätoimeksiantoihin. Myöhemmin päädyin töihin Ylen radiouutisiin.

Liikkuvan kuvan parista liikkeelle lähteneen Niemen lopulta Helsingin Sanomien johtoon asti vienyt ura Sanoma-konsernissa alkoi sekin tv-töiden parissa yhtiön Nelonen-kanavalla.

 • Nelonen aloitti omat uutisensa vuonna 1997, joihin siirryin töihin tutun Ylen tuottajan perässä.

 

Vastavirran Tutkain

Aloittaessaan Tutkaimen päätoimittajana Niemellä oli siis jo paljon kokemusta ammattitoimittajan töistä. Lehteä oli edeltävinä vuosina vaivannut hajuttomuus ja värittömyys.

 • Elettiin Berliinin muurin murtumisen jälkeistä aikaa. Poliittinen tenho oli laantunut, ja aktiivisuutta karsastettiin.

Aiempien vuosikymmenien jakautumiset poliittisiin blokkeihin pakottivat nuoret muodostamaan omia kantoja asioihin. 1990-luvun lopulle tultaessa kuitenkin yhteiskunnallisen keskustelun taso oli laimentunut, ja Niemen luotsaama Tutkain lähti muuttamaan asiaa.

 • Annoimme kaikenlaisten kukkien kukkia, kunhan vain asioista oltiin jotain mieltä.

Jälkikäteen ajatellen Niemi sanoo lehden tarkoituksen olleen vilpitön, muttei ole enää varma tavoitteen onnistumisesta.

 • Välillä toimintamme meni pelkäksi räksyttämiseksi.

Tutkaimen päätoimittajuus antoi kuitenkin tärkeitä taitoja opettaen useita eri lehden teon vaiheita. Hyötyjen ohella päätoimittajavuodesta jäi myös hyviä muistoja.

 • Muistan vieläkin tekemämme lystikkään kuvareportaasin eduskunnasta.

 

Monipuolista osaamista

Nykyisessä työssään Niemi törmää säännöllisesti jo valtsikasta tuttuihin työkavereihin.

 • Poliittisesta historiasta tulleita tuntuu olevan ehkä muita enemmän.

Hän näkee kuitenkin toimittajakunnassa olevan kysyntää monenlaiselle osaamiselle. Ei ole mitään haittaa, vaikka olisikin erikoistunut johonkin tiettyyn aihepiiriin.

 • Toimittajan on silti oltava aktiivisesti kiinnostunut erilaisista asioista ja osattava esittää kysymyksiä, jotka voi kääntää journalismiksi.

Niemi painottaa lopuksi myös monipuolisen osaamisen tarvetta murroksessa olevassa mediakentässä.

 • Televisio- ja printtimaailma tarvitsevat nykyään toisiaan.

 

Teksti: Miran Hamidulla

Kuva: Mikko Virta