Kannunvalajat | Kannunvalajat allekirjoitti työryhmäraportin vapaan ja kriittisen yliopiston puolesta
kannunvalajat, valtiotieteellinen, valtsikka, valtsika, valtiotieteellinen tiedekunta, kannu, kannunvalajat ry
108
post-template-default,single,single-post,postid-108,single-format-standard,do-etfw,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Kannunvalajat allekirjoitti työryhmäraportin vapaan ja kriittisen yliopiston puolesta

08 huhti Kannunvalajat allekirjoitti työryhmäraportin vapaan ja kriittisen yliopiston puolesta

Kannunvalajien hallitus päätti viime kokouksessaan sunnuntaina 3.4.2011 allekirjoittaa yhdistyksen nimissä työryhmäraportin ”Vapaan ja kriittisen yliopiston puolesta”. Pitkän keskustelun jälkeen hallitus katsoi raportin sisällön edistävän Kannunvalajien toimintasuunnitelmaan kirjattuja sekä laajemminkin yliopistoyhteisön tavoitteita. Raporttia pidettiin myös tärkeänä keskustelunherättäjänä ennen eduskuntavaaleja.

Raportti listaa kolme päätavoitettaan, jotka ovat 1) vastaaminen Teknologiateollisuus ry:n viimeaikaiseen raporttiin ja muuhun ”huippuosaamiskeskittymä”-diskurssiin, 2) tuoda konkreettista vaihtoehtoisuutta tuleviin hallitusneuvotteluihin, sekä 3) visioida vapaata, kriittistä ja vastuullista 2000-luvun yliopistoa. Vaikka tavoitteet ovatkin selkeästi poliittisia, pidettiin niitä kuitenkin puolekannasta riippumattomasti yliopistolaisten ja tieteellisen yhteisön etuja edistävänä. Valtiotieteellisistä aloista vain muutaman voidaan katsoa edustavan ”stragesia ydinosaamisalueita”, ja siten Kannunvalajien on jo sääntöjensäkin puitteissa asetuttava vastustamaan tällaista poliittista puhetta.

Kannunvalajien hallitus kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, että raporttia koostanut työryhmä edusti pääosin vain kahta tiedekuntaa, valtiotieteellistä ja humanistista. Tämä syö raportin painoarvoa yliopistoyhteisön kannanottona, mutta ei sinänsä ole este sen allekirjoittamiselle. Toisaalta työryhmän jäsenistä ainakin neljä ovat eduskuntavaaliehdokkaina puolueiden listoilla. Niinpä pöytäkirjaan kirjattiinkin merkintä, jonka mukaan Kannunvalajat irtisanoutuu raportin laatijoiden poliittisista mielipiteistä ja vaalikampanjoista, ja allekirjoittaa vain raportin sisällön sellaisenaan.

Raportti ”Vapaan ja kriittisen yliopiston puolesta” .doc-tiedostona.