Kannusta kaikuu: Rakastu valtiotieteilijään

Kun ylioppilasjuhlissani muutama vuosi sitten ilmoitin kyselijöille hakeneeni opiskelemaan valtiotieteitä Helsingin yliopistoon, monet ihmettelivät valintaani. Heidän mielestään minun olisi ollut paljon järkevämpää hakea lukemaan vaikka sairaanhoitajaksi, olinhan sosiaalinen ja avulias enkä edes tupakoi. Mitä ihmeen töitä sellaiset VTM:t edes tekevät?

Tänä vuonna juuri tähän kysymykseen on lähdetty Kannunvalajien toiminnassa etsimään ratkaisua aivan uudenlaisella konseptilla: järjestämällä kahdet nimenomaan valtiotieteilijöille suunnatut työelämämessut. Tulevaisuudessa messut tullaan järjestämään ainoastaan kerran vuodessa, luultavasti marras-joulukuussa.

Tapahtuman tarkoituksena on ollut tarjota opiskelijoille kattava näkemys siitä, mihin tutkinnollamme työllistyy. Messuilla onkin ollut tavattavissa mielenkiintoisia työnantajiamme niin valtiolta, järjestökentältä kuin yritysmaailmastakin. Tarjolla on ollut myös paljon mielenkiintoista ja ajankohtaista ohjelmaa: luentoja ja tietoiskuja esimerkiksi työnhausta ja opiskelijatoiminnan merkityksestä työelämässä sekä koulutuksia auttamaan vaikkapa LinkedIn-profiilin luomisessa. Näin suurta tapahtumaa Kannu ei olisi voinut järjestää ilman ammattiliitto Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen ja valtiotieteellisen tiedekunnan tukea.

Kaikista messujen käytännön järjestelyistä vastasi kuitenkin vapaaehtoisista Valtsikan opiskelijoista koottu tiimi. Tiimissä työskentely on tarjonnut rivijäsenistölle uudenlaisen tavan olla mukana Kannunvalajien toiminnassa. Monet ovatkin kiittäneet, että ison tapahtuman järjestäminen on opettanut konkreettisia työelämätaitoja, kuten tiimityöskentelyä ja projektinhallintaa. Samalla on saanut uusia ystäviä – ja muutama on onnistunut nappaamaan myös itselleen työpaikan!

Uskon, että kaikki valtsikalaiset ovat hyötyneet erityisen paljon siitä, että messuja ovat olleet järjestämässä juuri kanssaopiskelijat. Ketkä tietäisivät paremmin, millaiset kysymykset tai huolet työelämästä meitä askarruttavat, ellemme me itse? Monet messuilla mukana olleet työnantajat ja ohjelmanjärjestäjät kehuivatkin opiskelijoiden oma-aloitteisuutta ja sitä positiivista asennetta, jolla tutkintoamme on tänä vuonna brändätty. Siksi näenkin, että opiskelijajärjestöjen työelämätoiminnan avulla onnistutaan paitsi kasvattamaan tietämystämme työelämästä myös lisäämään itseluottamustamme työmarkkinoilla.

Alussa esitettyyn kysymykseen valtiotieteilijän työllistymismahdollisuuksista olen saanut vastata vielä useaan otteeseen opintojeni edetessä. En itsekään varmuudella tiedä, minne tahtoisin töihin vaikkapa valmistumisen jälkeen. Sen kuitenkin tiedän, että tutkintomme antaa meille tavattoman hyvät valmiudet työllistyä monelle alalle. Meidän tehtäväksemme jää tunnistaa oma osaamisemme ja löytää itsevarmuutemme. Silloin työnantajat rakastuvat juuri meihin.

teksti: Saila Kurki