Legendaarinen Kerava

Tuo stadin oma lande, peräkylä, monien junien pääteasema, mistä harva myöntää olevansa kotoisin ja missä vielä harvempi myöntää koskaan käyneensä. Tutkain selvitti, elääkö Kerava kyseenalaisen maineensa veroisesti ja pisteytti Keravan ja sen nähtävyydet asiaankuuluvalla tavalla.


 

Asukasluku noin 35 000, Suomen 32. suurin kunta Savonlinnan ja Nokian välissä 2015. Muun muassa Riihimäki, Tornio ja Imatra ovat 285 muun kunnan kanssa pienempiä. Suomen kuntien keskimääräinen asukasluku on noin 6 000, joten tässä tapauksessa Kerava ei todellakaan ole mikään maaseutu (-1 landepistettä).

Puolueet Toisin kun voisi luulla, eivät keravalaiset äänestä kunnon maalaisina kepua, vaan suurin puolue on viime kuntavaalien 2012 perusteella kokoomus 27,9 %, aivan kuten Helsingissäkin. Teollisuuden merkityksestä kielinee SDP:n paikka toisella sijalla 23,9 % kannatuksellaan. Vihreät, persut ja vasemmistokin tulevat ennen keskustaa, jonka kannatus on ollut 5,7 %, eikä ole siten edes viiden suurimman joukossa ( -1 landepistettä).

Kuuluisia keravalaisia Tämä on hiukan monimutkainen asia, sillä moni suomalainen suurmies on elänyt Keravalla muutaman vuoden tai pidempäänkin. Näihin kuuluvat muun muassa J.K. Paasikivi, Jean Sibelius sekä Akseli Gallen-Kallela, eli ei mitään turhia tyyppejä ( -1 landepistettä).

Majoitus herättää mielenkiintoisia mielikuvia, sillä tarjolla ovat Hotelli Cosmopoli, Hotelli Rivoli ja Hotelli Krapi. Vaikea sanoa, kertooko nimi tässä totuuden tasosta, sillä vain Cosmopoli löytyy itse Keravalta. Tutkain ei valitettavasti päässyt tutkimaan paikallista yöelämää. (Epäilyttävästä ulkoasusta +1 landepiste).

Nähtävyydet Ensimmäinen tehtävä kellä tahansa turistilla on etsiä paikallinen turisti-info. Päädyn paikalliseen taidekeskus Sinkkaan, jossa ystävällinen naishenkilö opastaa minua siitä, että täällä ei ole turisti-infoa. Tai karttaa saatavilla. Sen sijaan rohkea saa kuulla pitkät pätkät Keravan historiasta (entinen Kauppala, erosi Tuusulasta 20-luvulla), Keravan designhistoriasta (Kerava-valaisin ja Domus-tuoli), sekä paikallisista matkamuistoista (Che Kerava- paita teki vaikutuksen, kuten myös ”keravanvihreät” karvanopat). Ja voi tämän jälkeen mennä siihen taidenäyttelyynkin, jos uskaltaa. Skarppi bongaa sieltä Pertti Kurikan nimipäivät -bändin kuvan ennen euroviisuja (-1 landepiste jo lähes kansainvälisestä bändistä, mutta +2 karvanopista ja turisti-infon puutteesta).

Keravan keskusta on tyypillistä kyläkeskusta hiukan suurempi. Sen yleisolemusta hallitsevat Prisma, Prisma ja Prisma, mutta ilmeisesti myös Pentik, McDonalds ja Hesburger ovat rantautuneet tänne (+1 landepiste) Sushipaikkakin löytyy (-1 landepiste). Paikallinen nuoriso kokoontuu ikähaarukasta päätellen Kulma-kahvilassa, jossa läiskitään korttia huoletta kuin kanta-asiakkaat konsanaan (+ 1 landepiste). Aurinkomäki eli kukkula keskustassa, joka on kuvauksen mukaan ”vihreä ja viihtyisä”, näyttää harmaiden pilvien alla vesisateessa masentavalta, mutta onneksi täältä löytyy Keravan Walk Of Fame. Ja Paasikiven patsas. Ja urbaani Volmari Iso-Hollon patsas. Ei ole suurmiehistä ainakaan pulaa, tai suuren maailman menosta (-1 landepiste).

Pidemmän kävelyn päästä löytyy myös kuntamuseo, jossa pääsen viimein koskettamaan sitä huhuttua Keravan maalaisuutta. Harmi vain, että tunnelma on kuin aavekaupungissa. Ketään ei kuulu, ei edes opastekylttejä, vain pieni Google Maps joka sinnikkäästi inttää että olen oikeassa paikassa. Mikäs siinä, maalaismiljöötä ihaillessa. Vaikka kyllä joku ihminen olisi hyvästä (+2 landepistettä).

Tässä vaiheessa on bongattu jo kaksi mopoa, mutta ei yhtään traktoria tai lammasta. Jatkan yrittämistä (+1 landepiste).

Kahvikissa -kahvila löytyy Keravan taidetunnelin toisesta päästä, ja sen sisustus on riemunkirjava narsisseineen ja pinkkeine tuoleineen. Jäin vain kaipaamaan niitä ihan oikeita kissoja. Ja lattekahvia, jota ei kahvikoneen puutteen vuoksi ollut kysyttäessä saatavilla. (+1 landepiste)

Valitettavasti ajoitukseni oli siinä mielessä huono, etten päässyt osallistumaan jokakesäisille Valkosipulifestivaaleille, tai Sirkusmarkkinoille. Ehkä ensikerralla. ( +2 landepistettä)

Underground-Keravasta sen verran, että päitä, jotka ovat sekoitus Juhana Vartiaista ja Urho Kekkosta, löytyi vaikka mistä. Kuka ikinä salaisuuden ratkaiseekaan, saa ottaa yhteyttä toimitukseen. Ja sieniä kanssa, ne olivat kaikkialla. (-2 landepistettä)

Lopputuomio: Pettymyksen tuottivat traktoreiden (0 kpl), mopojen (6 kpl) ja lampaiden (0 kpl) vähäisyys. Vaikka aavemainen maalaismiljöö löytyikin, ei tätä maaseutumatkailuksi voi kutsua. Loppusaldon Kerava jäi kuitenkin saldoon +3 landepistettä, mikä ei ole läheskään niin suuri määrä kuin alun perin oletin. Tuomio kuitenkin valitettavasti on ja pysyy.

 

Teksti: Vilma Maukonen
Kuva: Pauliina Alanen