Matka kesäfestareille: Festari kaikille aisteille

Kannunvalajien Valtava-festarit häämöttävät kolmen viikon päässä, mutta taustatyö on aloitettu jo talven pimeinä päivinä. Mitä kaikkea ihmiset ovat projektin parissa puuhailleet? Tutkaimen kesätoimitus otti tästä selvää gallupin muodossa.


 

Liisa Tatti, ohjelmatiimi


 1. Onko sinulla aiempaa kokemusta ainejärjestötoiminnasta?

Olen oman ainejärjestöni Kontaktin hallituksessa kulttuurivastaavana.

 1. Festareilla pääsee harjoittamaan taiteellista puoltaan graffittiseinään. Mistä idea sai alkunsa?

Festarialueelle haluttiin musiikin lisäksi muutakin rentoa puuhaa ja graffitiseinä tuntui hyvältä idealta. Valtava on festari kaikille aisteille!

 1. Millaista taidetta odotat seinään syntyvän?

Kesäistä, kantaaottavaa ja mielikuvituksellista nyt ainakin.

 1. Oletko itse ahkera graffiittien väsääjä? Entä mikä on mielestäsi ollut parasta festareiden suunnittelussa?

Olen kokeillut joskus kauan aikaa sitten. Onneksi festareilla pääsee taas maalailemaan! Parasta on ehdottomasti ollut yhdessä väsääminen ja hullujen ideoiden kehittely hyvässä porukassa.

 1. Oletko muulla tavoin mukana festareiden suunnittelussa?

Olen ollut mukana ohjelmatiimissä ideoimassa kaikkea sitä, mitä festareilla tapahtuu.

 1. Mitä odotat eniten Valtava-festareilta?

Odotan tosi paljon sitä, kun vihdoin näen miten kaikki suunnitelmat konkretisoituvat ihan oikeiksi festareiksi. Eniten kuitenkin odotan rentoa meininkiä ja hyvää musaa!

 

Laura Kolehmainen, ohjelmatiimi

 1. Onko sinulla aikaisempaa kokemusta ainejärjestötoiminnasta?

Ainejärjestötoiminnasta ei, mutta järjestötoiminnasta juu. Olen tämän vuoden Sitvas ry:n taloudenhoitajana, ja kirjoittelinpa Tutkaimeenkin talvella pari juttua. Konsepti on siis tuttu.

 1. Mitä ohjelmatiimin vastuualueisiin kuuluu?

En ole tästä ihan satavarma. Itse olen ottanut vaan random-tehtäviä hoidettavakseni. Ainakin nyt bändien rekrytoiminen ja käytännön asiat liittyen miksaukseen ja soittokamoihin sekä kommunikointiin bändien ja festaritiimin kesken. Myös alueen visuaalinen ilme eli koristelu on ollut minun ja muutaman muun vastuulla. Kierrätyskeskus sponsoroi meille tietyn määrän tavaraa ja koristemateriaaleja.

 1. Tapahtuma järjestetään suhteellisen pienellä budjetilla. Onko tämä vaikuttanut ohjelman suunnitteluun?

Määrittäähän se sen, mitkä bändit saadaan soittamaan festareille. Nyt ohjelmassa olevat bändit ovat lähes kaikki jonkun festareita järkkäävän kavereita. Täytyy kyllä sanoa, että saatiin tosi monipuolisesti eri genrejen edustajia soittamaan. Ja hyviä bändejä!

 1. Onko jokin yllättänyt ohjelman suunnittelussa?

Ei suuremmin. Säätöähän tämä on ja tulee olemaan festaripäivänäkin aika varmasti. Onhan tämä eka kerta, kun järjestetään mitään tällaista.

 1. Mikä on ollut parasta festareiden suunnittelussa?

En ole ikinä ennen tehnyt mitään tällaista! On olut siistiä soitella eri lafkoille ja kysyä sponssaatteko ja bändeille että esiinnyttekö. Visuaalisen ilmeen väsääminen tulee myös olemaan hauskaa. Ja nämä kaikki tyypit, jotka tekee näin siistiä ja massiivista tapahtumaa on tietty myös väistämättä siistejä.

 1. Mitä muuta mahdollisesti puuhaat festareiden parissa?

Tämä Kierrätyskeskus-yhteydenpito on ollut minun vastuullani. Lisäksi kolme tapahtumassa esiintyvää bändiä on minun sinne hommaamia, joten yhteydenpito ja tiedottaminen on niiden osalta vastuullani. Hommailen myös miksauskamoja ja mahdollisia muita yhteistyö- ja sponsorijuttuja.

 1. Mitä odotat eniten Valtava-festareilta?

Festaripäivän epäilemättä hyväntuulista ja rentoa tunnelmaa!

 

Edna Huotari, visuaalisen ilmeen suunnittelu

1. Onko sinulla aiempaa kokemusta ainejärjestötoiminnasta tai graafisista hommista?

Minulla ei ole pahemmin kokemusta järjestöhommista. Kuulun oman ainejärjestöni hallitukseen, Dilemmaan, mutta en ole ollut siellä kauhean aktiivinen. Minulla ei ole myöskään kokemusta graafisista hommista, jos satunnaista sarjakuvien piirtelyä ja vihkojen kansien sotkemista ei lasketa.

 1. Millainen prosessi logon suunnittelu oli?

Tein ystäväni Otto Rummukaisen, joka opiskelee taidealaa, kanssa useamman erilaisen logoehdotuksen, joista kulttuuritoimikunta äänesti suosikkinsa. Pienen hiomisen jälkeen Oton kanssa logo oli valmis.

 1. Miten idea logoon ja visuaaliseen ilmeeseen hahmottui?

Ei siinä mitään hirveää ajatusprosessia tai taiteellista luomisen tuskaa tainnut olla. Mietimme erilaisia fontteja, joista itse pidämme ja jotka sopisivat festareiden logoksi ja piirtelimme niitä paperille.

 1. Haitko vaikutteita visuaaliseen ilmeeseen esimerkiksi muiden festareiden visuaalisesta ilmeestä?

En hakenut muuhun kuin yleiseen yksinkertaisuuteen. Halusimme logosta selkeän. Itse asiassa karsin pois muutaman logoidean, kun ne muistuttivat liikaa Flow’n ja Kaiun tyyliä. Onhan tässä kyseessä kuitenkin ihan oma tapahtumansa.

 1. Mitä muuta mahdollisesti puuhaat Valtava-festareiden parissa?

Teen myös festareiden julisteen ja flyerit. Itse festaripäivän lähestyessä kaikenlaista puuhaa varmasti riittää kaikille. Olen ainakin lupautunut koristelemaan aluetta.

 1. Mitä odotat eniten Valtava-festareilta?

Odotan eniten hyvää säätä! Tällaisten juttujen onnistuminen riippuu niin kovasti siitä. Odotan myös letkeää tunnelmaa ja hyvää musiikkia.

 

Teksti: Saara Salonen

Kuvat: Liisa Tatti, Hanna Kolehmainen ja Johanna Metsänheimo