Matka kesäfestareille: ”Jos hakisin kouluun, hakisin valtsikaan”

Viime lauantaina valtsikalaiset juhlistivat kesän viimeistä viikonloppua ennen syyslukukauden alkua Kuppalan pihalla Valtava-festareilla. Ensimmäistä kertaa tiedekunnan historiassa järjestetty tapahtuma lyötiin kasaan Kannunvalajien alaisena toimivan kulttuuritoimikunnan panostuksella. Toimikuntalaiset olivat toisilleen ennestään tuntemattomia valtsikalaisia, joista kellään ei ollut aikaisempaa kokemusta yhtä laajan tapahtuman järjestämisestä.


 

Keväällä ilmoille heitetty projekti alkoi konkretisoitua kesän myötä sponsori- ja bändikiinnitysten sekä lupien myötä. Festareilla yleisöä viihdytti 10 live-esiintyjää, joista kolmelta utelimme, kuinka he kokivat Valtava-festarit ja mikä on heidän mielikuvansa valtsikasta.

– Jos hakisin kouluun, hakisin valtsikaan. Olen poliitikon suvusta, ja jos se on jotain opettanut niin sen, ettei poliitikoksi tulla opiskelemalla politiikkaa, vaan jotain ihan muuta. Vision politiikkaan voi hakea esimerkiksi viestinnästä, kertoo räppäri-tuottaja -duo Urho & Nurmon Sonny Kylä-Liuhala.

Urho & Nurmo tempaisi Valtava-yleisön mukaansa new school -henkisellä trappisoundillaan. Duo kertoi olleensa tyytyväinen järjestelyihin ja tulevansa viihdyttämään valtsikalaisia myös ensi vuonna, mikäli mukaan pyydetään. Katurunoilijoille kelpaa kaljapalkka.

 

Power-indie yhtye Beetlehemin nokkamies Antti Vuorenmaa ylisti valtsikalaisia suosikki-ihmisikseen.

– Valtsikalaiset ovat samalla tavalla ulospäinsuuntautuneita ja huoletonta jengiä kuin musa-alan opiskelijat. Lisäksi porukka oli käsittämättömän hyvin messissä ja taisi laulaa mukanakin välillä, vaikka ei kai kukaan meidän musaa ollut aikaisemmin kuullut. Ne hullut taputtivat vielä encorenkin!

Melankolista brittirockia soittavan Placid Blu -yhtyeen jäseniä oli luultu valtsikalaisiksi.

– En tiedä, onko se hyvä vai huono asia. Kai se tarkoittaa, että me vaikutetaan tietävän paljon kaikesta, nauraa bändin laulaja Miska Kuusela.

 

Amatöörijärjestäjiä kiinnosti tietää, kuinka artistit kokivat järjestelyjen onnistuneen.

– Kuppala oli kyseenalaisesta nimestään huolimatta idyllinen keikkapaikka ja etenkin pimeän tultua ilmassa oli raukeutta ja kihisevää jännitettä, Vuorenmaa kommentoi.

Entäs neuvot ensivuodelle?

– Neuvoisin buukkaamaan Beetlehemin soittamaan ja ehkä varaamaan vähän vähemmän artistikaljoja, sillä niitä oli niin hillitön määrä, että meinasi tulla hätä niiden kanssa.

– Pientä palautetta äänentoistopuolelle voisi antaa siitä, että jos toiminnan säätäisi hitusen organisoidummaksi ja tehokkaammaksi, niin se olisi bändeille mukavampaa. Soundcheck-aikataulu oli aikalailla myöhässä, ja sekös työukkoa harmittaa, Placid Blun kitaristi Lari Mämmelä kertoo.

Koko bändi kuitenkin painottaa, että festareilla oli hyvä meininki ja kiinnostusta tulla esiintymään riittää myös ensi vuodelle.

– Mukava piknikhenkinen tapahtuma ja lämmin tunnelma. Olemme nauttineet kesäillasta, Mämmelä tunnelmoi.

Kulttuuritoimikunta toivoo, että kokonaisuudessaan onnistunut tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna. Parhaimmassa tapauksessa se muodostunee vuotuiseksi valtsikalaiseksi traditioksi.

 

Teksti: Adile Sevimli

Kuva: Laura Oiva