Matka kesäfestareille: Matkan viimeinen etappi

Aurinko helli jälleennäkemisestä riemuitsevia opiskelijoita valtiotieteilijöiden ihka ensimmäisillä kesäfestareilla.


 

Kello on yhdeksän elokuun viimeisen viikonlopun lauantaina ja Helsingin kadut ovat autiot. Snellmaninkadulta valtsikan sisäpihalle käännyttäessä aukeaa kuitenkin kokonaan toinen maailma. Siellä työnteko on jo täydessä vauhdissa ja jännitys on käsin kosketeltavaa. Täällä kursitaan kokoon Valtava 2015 -festareita. Koristeita ripustetaan ja erinäisiä asioita raahataan ulos Kuppalasta.

Festival Daddyksi itseään tituleeraavaa Lari Hokkanen, Kannunvalajien kulttuuritoimikunnan toinen puheenjohtaja, odottaa jo kuitenkin luottavaisin mielin tulevaa festaripäivää.

– Nyt alkaa olla tosi siistit fiilikset. Näyttää siltä, että tämä todella tulee tapahtumaan. Nyt näkyy jo konkretiaa: on lava ja kojut sekä PA-kamat, joista tulee musiikkia. Edessä on stressaava päivä, mutta se ei haittaa nyt yhtään. Tosi hyvät fiilikset, Hokkanen kommentoi viime hetken tunnelmia.

Parina viime päivänä festarijärjestelyt ovat tuottaneet jopa pienimuotoista paniikkia. Nyt Hokkanen kuitenkin katsoo ympärilleen tyytyväisenä.

– Alue on tosi siistin näköinen. Inspiroiduin Flow’sta tosi paljon ja vaikka meillä on tietenkin miljoona kertaa pienemmät resurssit, tässä on mielestäni jotain samaa tunnelmaa. Meillä on ollut teemana more is more eli kaikkialle vaan vähän kaikkea ja sillä mennään, Hokkanen nauraa pihaa halkovien kankaisten viirien alla.

Kauaa juttutuokiomme ei kuitenkaan kestä, sillä Hokkasta huudellaan jo lavalle auttamaan.

Valmiina Valtavalle

Vain paria tuntia myöhemmin koristeet on ripustettu, lava on pystyssä ja ruokakojulla alkaa paistua päivän ensimmäiset muurikkaletut. Sisäpiha on valmis Valtavalle. Lyhtypylväisiin ja portteihin ripustetut kangasviirit kulkevat ristiin rastiin mukulakivillä lepäilevien sohvien yllä. Ensimmäiset festarivieraat ovat jo parkkeeranneet itsensä nauttimaan auringosta ja aloittelevasta festaritunnelmasta.

Kello kolmen jälkeen lavalle nousevat Adile Sevimli ja Elias Anttila, jotka juontavat tapahtuman. Lavalle toivotetaan tervetulleeksi päivän ensimmäinen esiintyjä, Ibiza Sexfestival, joka avaa lavan energisellä show’lla ja muutaman kymmenpäisen yleisön huudatuksella.

NenonenIlvessaloKauppinen
Nurmialueet alkavat täyttyä ihmisistä. Auringosta ja kesän luultavasti viimeisistä festareista ovat tulleet nauttimaan myös Vera Kauppinen (kuvassa oik.), Saara Ilvessalo ja Aleksi Nenonen.

– Päädyttiin tänne tuttujen kautta. Meillä oli Vihreiden Nuorten hallituksen kokous ja tultiin sieltä suoraan. Valtsikalainen tuttumme suositteli meille näitä festareita, Ilvessalo kertoo.

Ilvessalolle ja Kauppiselle Valtava on kesän kolmas festari, Nenoselle tapahtuma puolestaan vasta avasi festaritilin. Kolmikko kehuu päivän tunnelmaa. Myös ruokapuoli saa kehuja.

– Oli tosi herkullisia lettuja, Kauppinen kommentoi.

Lavan tuntumasta löytyy lisää vihreiden edustusta. Kansanedustaja Ozan Yanar (kuvassa ylhäällä) on tullut viettämään vapaailtaansa valtsikalaisten kanssa. Miehellä on matkalaukku mukanaan, mutta aivan lentokentältä hän ei kuitenkaan ole tapahtumaan kiitänyt.

– Olen tulossa vihreiden puoluetoimistolta, jonne olin unohtanut matkalaukkuni, ja nyt kaikki kyselevät, mistä olen tulossa, Yanar naurahtaa.

Puskaradio on ilmeisesti toiminut, sillä myös hän saapui paikalle valtsikalaisen ystävänsä suositusten johdosta.

– Olen aina tykännyt Valtsikan pihan tunnelmasta. Kiva nähdä täällä tuttuja ja päästä rentoutumaan. Viikonloppuna on kiva ottaa iisimmin. Olen kiireinen, mutta yritän pitää ainakin yhden päivän viikossa kokonaan vapaana, Yanar juttelee rentoutuneesti.

Samalla hän myös harmittelee niukaksi jäänyttä festarisaldoaan. Ainakin Blockfesteille R&B:n ja rapin ystäväksi tunnustautuva kansanedustaja olisi mielinyt.

Yanarin takana lavalla antaa kaikkensa Tsapuska, jonka kitaristi keikkuu selällään lavan reunalla. Tunnelma festareilla muuttuukin hetkessä äärilaidasta toiseen, kun laajasti eri genrejä edustava artistikattaus tarjoilee yleisölle parastaan. Yhtenä hetkenä Juho & Juho huojuttaa festarikansaa The Whon Behind Blue Eyes -kappaleen tahdissa ja toisena hetkenä hypitään punkin tahdissa. Musiikkitarjonta kerää kiitosta myös Kannunvalajien puheenjohtaja Anne Hietaharjulta.

– Mielestäni on tosi kiva, että bändeissä on tällaista hajontaa. Lisäksi leikittelen ajatuksella, että jonain päivänä joku näistä bändeistä breikkaa isosti, Hietahrju maalailee hymyillen.

Valtava edustaa Hietaharjun mukaan hienosti valtsikalaisuutta.

– Täällä on kaikki koristeista lähtien tosi meidän näköistä. Olisi tosi siistiä, jos nämä festarit 10 vuoden päästä olisivat jo ihan valtava tapahtuma.

Ammattilaiset työssään

Myös ruokakojulla pidetään tunnelmaa korkealla. Festareiden intohimoinen grillimestari Pyry Lehtonen kääntelee makkaroita kokemuksen tuomalla itsevarmuudella.

– Aina kun on bileet, grillaan. Kesä tai talvi, makkara tai ananas, grilliin menee kaikki. Oikeastaan grillaus on mielentila. Sitten, kun pääsee grillaamaan, niin se on tavallaan tosi meditatiivista, Lehtonen maalailee grillailun sielunmaisemaa leveä virne naamallaan ja grillipihdit vinhasti heiluen.

Intohimoisesti ruokaan suhtautuu myös festareiden ruokavastaava, Tuomas Markkula, joka kuuluu manailevan väärää kermavaahtomerkkiä muurikkalättyjen äärellä. Valtsikan Hans Välimäkenä tutuksi tullut mies on tehtaillut tiimeineen ruokaa festareille vielä edeltävänä aamuyönäkin.

– Kyllä eilen siinä kahdelta aamuyöstä, kun oli maistellut kolme kattilallista burritojen papusoosia, meinasi jo ällötys tulla. Mutta olen kyllä tyytyväinen ruokaan, Markkula kommentoi.

Jatkosuunnitelmien aika

Festarit alkavat kääntyä iltaan ja alue saa vielä uuden ilmeen, kun valokoristeet sytytetään. Porukka on lisääntynyt tasaisesti iltaa kohden ja arviolta sata ihmistä istuskelee ympäri pihaa. Myös järjestäjät ovat jo vaihtaneet vapaalle. Grillimestari on ainakin hetkeksi malttanut hylätä työpisteensä, jonka ympärille on kerääntynyt hilpeä opiskelijajoukko tutustumaan makkaranpaiston saloihin korkeimman omakätisesti.

Kello kymmeneltä on aika alkaa saattaa ihmisiä ulos, jotta alue saadaan hiljaiseksi. Jatkosuunnitelmia pohditaan. Ihmiset nauravat ja halailevat. Staff-paidoissa kulkevat ihmiset hymyilevät raukeasti, mutta onnellisesti. Festivaalit on saatu päätökseen ja palautteesta päätellen ne olivat suurmenestys. Sohvia aletaan kantaa takaisin paikoilleen. Koristeet kerätään pois. Vielä pienen hetken sisäpiha on tunnelmallinen festarialue, mutta seuraavana päivänä se on taas entisellään, ja on aika alkaa laatia jatkosuunnitelmia Valtavalle vuosimallia 2016.

 

Teksti: Saara Salonen

Kuvat: Henni Purtonen