Minä, vaikuttaja: ”Täytyy puhua ääneen, koska voi”

Stand up -koomikko Juuso Kekkonen nousee iltaisin lavalle puhumaan ajatuksistaan, yhteiskunnasta ja identiteetistään mustan huumorin ja paikoittaisen alastomuuden säestäminä.


Juuso Kekkonen on onnellinen, koska hän tekee työtä, jota rakastaa. Vaikka Suomen suunta vaikuttaa synkältä, on kiivas julkinen keskustelu koomikolle myös loistavaa työsarkaa.

– Yhteiskunnallinen ja poliittinen aspekti esityksissä on kauhean tärkeä. Jos ei tee esitystä, joka haastaa status quon, päätyy tukemaan sitä. Taiteessani on aina ollut poliittinen svengi.

Stand upin lisäksi Kekkonen julkaisee podcastia, esiintyy kouluissa ja kiertää panelistina ja puhujana erilaisissa tapahtumissa kokemusasiantuntijana. Esityksissään hän käsittelee kaikkea omasta seksuaalisuudestaan ulkopolitiikkaan ja ihmisoikeuksiin. Nuorempana hän mietti opettajan tai poliitikon uraa.

– Ajattelin, että niin voisin tehdä maailmasta paremman paikan. Huomasin kuitenkin olevani poliitikoksi vääränlainen ihminen, aivojeni ja suun välillä on liian huonot filtterit. Jossain kohtaa tajusin, että teatteri on se meininki. Siellä voin edistää maailmaa ja ehkä opettaa jotain.

Kekkoselle moni aihe on tärkeä. Hänen mukaansa ilmastonmuutos on isoin asia, joka tulee koskettamaan meitä ja seuraavia sukupolvia.

– Sen pysäyttämiseksi pitäisi tehdä paljon enemmän töitä kuin nyt tehdään. Minimivaatimus ihmiskunnalle on selvitä siitä hengissä, Kekkonen nauraa.

Myös ihmisoikeudet yleisesti sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat tärkeitä.

– Seksuaalisen nautinnon kieltäminen ja seksuaalisuuden pakoileminen aiheuttavat niin paljon pahaa ihmisen elämässä, että yhteiskunnan tulisi muuttua. Seksuaalisuutta ja identiteettiä pitäisi kunnioittaa enemmän, eikä niiden perusteella saisi laittaa ihmisiä eriarvoisiin asemiin.

Itsensä hyväksymisestä Kekkonen puhuu esityksissään paljon, suoraan tai epäsuorasti. Monissa esityksissä, erityisesti Oudossa Homossa, viesti on sama: älä koita olla normaali, vaan onnellinen.

– Outo Homo oli parin asian yhdistelmä. En ollut pariin vuoteen kirjoittanut mitään. Äkkiä huomasin olevani avoimesti miehen kanssa suhteessa, polyamorinen ja kinky. Tajusin, että jos haluan kuulla oman rakkaustarinani lavalla, pitää se kertoa itse – koska ei tätä missään mainstream-mediassa kuule, Kekkonen kertoo.

Sananvapaus on koomikon näkökulmasta tärkein työn mahdollistava väline. Täytyy puhua ääneen, koska voi.

– On mahtavaa, että Suomi on niin hullu, että se antaa kiertää vapaana puhumassa siitä pahaa, Kekkonen nauraa jälleen.  

Ammatti vaatii optimismia tulevaisuuden suhteen.

– Yhdessä rakkaimmista t-paidoistani on – tämä on todella nörtti viittaus – kuvitteellisia avaruusaluksia. Paita on rakas ihan vaan siksi, että se tuntuu sanovan: tähdätään tuonne. Entä jos ihmiskunta ei tähtäisikään seuraavan kvartaaliin vaan pidemmälle? Tajuasi, että meillä on työtä tehtävänä. Ei olisi aikaa enää rasismiin, seksismiin, transfobiaan. Tätä koitan edistää edes pienen nykäyksen verran.


Nimi: Juuso Kekkonen
Ikä: 35
Asuinpaikka: Helsinki
Koulutus: Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK)
Ammatti: koomikko, kirjoittaja, teatterityöläinen
Innoittajat: Bill Hicks, George Carlin, Margaret Cho, Kevin Smith ja Henry Rollins


Teksti: Sofia Blanco Sequeiros
Kuva: Jalmari Eskelinen