Nietzsche kuuluu jokaisen treenikassiin

Olisiko sinulla hetki aikaa kuulla Nietzschestä, UniSport-kansan vapahtajasta?


Alussa kesäloma toi vaivan ja mahan. Ja maha oli painava ja pehmyt, ja katumus oli mielen päällä, ja kesäloman Henki liikkui ruumiin päällä. Ja mielesi sanoi: “Tulkoon idea.” Ja idea tuli. Unisport. Ja mielesi näki, että idea oli hyvä.

Kesän jälkeinen Unisport-puhdistus on monella meistä (kuten allekirjoittaneelle) syyskuun ensimmäisinä päivinä paljon ajatuksissa. Vaikka se on ideana jumalainen, ryhtiliikkeen toteutus on haastettu Netflix-valistumisen alistumisella. Sohvasta farkkujen kiristämän takamuksen nostaminen ja katseen irti ruudusta pakottaminen on treenaamisessa monelle ylitsepääsemättömältä tuntuva haaste, joka tekee usein urheilusta murheilua.

Nyt kuitenkin, minä julistan, maahamme on syntynyt profeetta. Unohda ostoskanavan AbDoer Twistit ja MuscleMaster 3000:t. Laita uskosi Saunabeltiäkin varmempaan voimautumiskeinoon ja vaella paikalliseen divariisi.

Friedrich teki, niin kuin Herran enkeli oli käskenyt hänen tehdä, ja otti kirjoituskoneensa tykönsä eikä yhtynyt siihen, ennen kuin hän oli synnyttänyt kirjan. Ja hän antoi kirjalle nimen Näin puhui Zarathustra.

Maailma ei koskaan enää ollut sen jälkeen sama. Proteiinipatukat jäivät pois lukeneiden käytöstä tarpeettomina, maailmanennätykset paukkuivat, ja puhuttiin niin hyvästä kunnosta, että käsite ikuisesta elämästä alkoi hiipiä taruista todellisuuteen.

Aistin skeptisyytesi: minäkin olin alussa epäilijä. Anna minulle kuitenkin mahdollisuus esittää muutama Pyhän tekstin katkelma. Takaan, että juoksujalkasi alkaa vipattaa, mieli keventyä ja Übermenschin ilosanoma valaista. Kerettiläiset päiväsi hankalien ja tyyriiden, kymmenystä pyytävien kunto-ohjelmien parissa ovat pian takanasi – evankeliumin myötä taattua on adrenaliinin virtaus ja Teräsmiestäkin vapisuttavat voimat. Sillä näin puhui Zarathustra:

“Tähän mennessä kaikki olennot ovat luoneet jotain itseään suurempaa: haluatteko olla tämän suuren tulvan pakovesi vai mieluummin taantua eläimen tasolle kuin ylittää itsenne?”

“Pahin tapaamasi vihollinen tulee aina olemaan itsesi; piilottelet itseltäsi luolissa ja metsissä. Yksinäinen, kuljet omaa tietäsi! Ja tiesi kulkee itsesi ja kaikkien seitsemän paholaisesi ohitse!”

“Kehossasi on enemmän viisautta kuin syvimmässä filosofiassa.”

“Ja vasen kaks kol, hengitä kaks kol!”

Vakuuttavaa, eikö totta?

 

Teksti: Elias Anttila