Olipa kerran ura: Tavoitteena vaikuttaminen

“Opiskelin valtsikassa pääaineena politiikan tutkimusta ja sivuaineina poliittista historiaa ja kehitysmaatutkimusta. Hain valtsikaan, koska olin lukiossa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja politiikasta. Opintojen alussa minulla ei ollut tarkkoja urasuunnitelmia, vaikka pohdinkin uraa virkamiehenä. Halusin päästä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin.

Päädyin Veikkaukselle kesätöihin ja jatkoin osa-aikaisesti opintojen ohella tuotehallintayksikössä tuoteassistenttina. Valmistuttuani sain sieltä kokopäiväisen analyytikon paikan. Pesti oli todella mielenkiintoinen, erityisesti senkin vuoksi että pääsin siellä vuoden työskenneltyäni nelihenkisen tiimin esimieheksi, mikä oli 26-vuotiaalle hieno mahdollisuus.

Useita vuosia Veikkauksella työskenneltyäni halusin kuitenkin uusia tuulia elämääni, joten hain Espoon Vihreiden toiminnanjohtajan sijaisuutta. Vihreät ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja lisäksi koin järjestömaailman kokemuksen olevan hyödyksi tässä työssä. Koko opiskelujen ajan olin ollut tiiviisti mukana Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:ssä, jossa toimin nykyään varapuheenjohtajana. Nykyiseen työhöni kuuluu monipuolisesti eri tehtäviä käytännön pyörittämisestä poliittisen strategian suunnitteluun.

Ehkä tärkeimmät valtsikan antamat valmiudet, erityisesti nykymaailmassa, ovat kriittisyys ja medialukutaito. Valtsikalaisilla olisi myös paljon annettavaa yrityksissä, jonne tarvittaisiin tyyppejä, jotka kyseenalaistavat ja katsovat asioita eri näkökulmasta. Digitalisaatiosta puhutaan paljon, ja on totta, että tietotekniset taidot, big datan ymmärtäminen ja koodaaminen ovat yhä tärkeämpiä taitoja työelämässä. On myös entistä tärkeämpää, että jollain on visio siitä, mitä tekniikalla halutaan saavuttaa ja kenelle se on suunniteltu.

Valtsikalaisilla on turhaan taipumus vähätellä taitojaan. Laaja-alaisuus on juuri on meidän valttimme ja sitä tarvitaan nykyajan työelämässä. Kannattaa miettiä, mitkä ovat omat kiinnostuksen kohteet, minkälaisia töitä niillä voisi tehdä ja sitten muokata omaa osaamistaan niiden suuntaan. Ei kuitenkaan kannata ajatella liian suppeasti: todella monet asiat ovat mielenkiintoisia, kun niihin perehtyy syvemmin, joten kannattaa rohkeasti opetella sellaisiakin asioita, jotka ovat oman mukavuusalueen ulkopuolella. Työ, mitä päätyy tekemään vahingossa, saattaa osoittautua todella mielenkiintoiseksi, kun taas paperilla hohdokas työpaikka ei välttämättä todellisuudessa sitä olekaan.

Maailmaa voi muuttaa monella tavalla: valtio ja järjestöt eivät ole ainoita väyliä siihen. Myös yritysten kautta voi saada aikaa muutosta parempaan. Unelmoi suurista, mutta hyväksy se, että välillä voi joutua tekemään sellaisiakin töitä, joita ei välttämättä rakasta ehdottomasti.”


Kuka?

Nimi: Helka Otsolampi

Ikä: 32

Valtsikassa: 2003-2009

Tällä hetkellä: Espoon Vihreiden toiminnanjohtaja

Perhe: Aviomies ja kaksi poikaa (s. 2012 ja 2014)

Harrastukset: Partio ja matkustelu, wannabe-juoksija


teksti ja kuva: Mari Isomäki