Politiikasta, korruptiosta ja elämästä Tansaniassa

Saavuin yhden maailman köyhimmän maan suurimpaan kaupunkiin, eli Tansanian Dar es Salamiin. Kaupungin nimi tarkoittaa rauhan tyyssijaa. Sillä ei ole pääkaupunkistatusta, mutta se on hyvin vaikutusvaltainen. Maksoin 50 yhdysvaltain dollaria ja annoin passini tiskille, samalla he ottivat sormenjälkeni. Onnekseni ruumaan jätetty matkalaukkuni tuli täsmällisesti hihnalta. Pääsin rentoutumaan alkuhämmennyksen jälkeen vasemmanpuoleisella pelkääjän paikalla. Matkallani eurooppalaisten suosimalle Chake chake -tielle näin runsaasti vaalijulisteita pitkin seiniä, leveissä puissa ja jopa isoissa kivissä. CCM jätti kaikki muut puolueet varjoonsa.

Vakiopaikkanamme oli paikallinen ”kissabaari” Jackie’s, jonka terassilla kissat maukuivat ruoan perään. Toisin kuin Helsingin kissakahvilassa, kissoja tuskin on varta vasten otettu paikan asukkaiksi, vaikka ne näyttivätkin yhtä halattavilta. Olut on Tansaniassa iso juttu. Suomalaiselta lagerilta maistuva Kilimanjaro ja pistävämpi Serenget ovat suurimmat nimet. Jos kokeilunhalua löytyy, voi myös tilata suosittua paikallista giniä eli Konyagia tonicilla. Välttyäkseen sekaannuksilta ruokien ja juomien määrässä on hyvä säilyttää esimerkiksi korkit näkyvillä, mistä hinta on helppo laskea. Monesti huomasimme kuitissa olevan suuremman summa kuin mitä piti.  

Kivikaupunki on Sansibarin pääkaupungin vanhin alue. Swahiliksi se on ”Mji Mkongwe” eli Vanha kaupunki. Oppaan avustuksella menimme historialliselle rundille. Kuulimme alueen orjamarkkinoista ja näimme orjien myyntilavan ja kellarin, jossa heitä oltiin säilötty. Lähellä oli myös orjien muistomerkki, missä kiviorjien kauloissa oli pantaketjut. Maan hallintotapaa ja konflikteja mietittäessä on otettava huomioon siirtomaaisäntien aiheuttamat traumat. Opettavainen historia synkkyydessään vei meidät keventävästi Queen-laulaja Freddie Mercuryn syntymäkotiin.

Vaalit pitivät tänä vuonna sisällään presidentin, kansanedustajien ja paikallishallinnon edustajien valinnat. Ilmiselvästi se oli kiihkeä tapahtuma, vaikka korruptio voi maassa hyvin. Ei siis ollut yllätys, että CCM-puolue sai kunnon äänivyöryn. Monipuoluejärjestelmän paluun myötä vuonna 1995 puolue on voittanut kaikki neljistä viimeisimmistä vaaleista. ”Chama Cha Mapinduz” eli CCM tarkoittaa vallankumouksen puoluetta. Afrikkalaisen sosialismin mestaripuolue on nykyään uusliberalismin puoltaja. Talouden modernisaatio ja vapaa kauppa ovat heidän näkökulmastaan parhaita tapoja maan elintason nostamiseen ja heidän yleisenä tavoitteenaan on jatkaa yksityistämistä.

Suuri- ja pienitasoinen korruptio runtelee Tansaniaa, vaikka sen ehkäisemiseksi on säädetty kattavasti lakeja. Korruptio johtuu suurimmaksi osaksi heikosta sisäisestä kontrollista ja tottelemattomuudesta näitä korruptionvastaisia lakeja kohtaan valtion eri virastoissa. Esimerkiksi verotus, julkiset hankinnat ja tullilaitokset ovat alttiita korruptiolle. Nämä korruptoituneet hallinnon osa-alueet voivat hankaloittaa ulkomaisten yritysten liiketoiminnan harjoittamista Tansaniassa, sillä ne vaativat usein lahjontaa. Yleisesti myös uskotaan, että maan suuri epävirallinen sektori, joka tuottaa melkein puolet sen BKT:sta, liittyy vaivalloiseen liiketoiminnan rekisteröimisen prosessiin ja sen luomiin korruption mahdollisuuksiin. Tansania on silti korostanut hyvän hallintotavan merkitystä rauhan ja vakauden ylläpitämisessä, talouskasvun ja sosiaalisen kehityksen tuottajana sekä köyhyyden vähentämisessä. Korruption kitkeminen olisi tässä yhtälössä hyvin oleellista.

Tiettyjen suurten ulkomaalaisten yritysten työntekijöiden, kuten monien insinöörien ei tarvitse maksaa palkastaan veroa lähtömaahansa eikä Tansaniaan. Syynä on näiden yritysten houkuttaminen maahan. Kuitenkin esimerkiksi Indonesiassa vastaavasta työstä maksetaan pieni siivu veroja työskentelymaahan. Tämä tuskin tulee olemaan Tansanian valtaa pitävän puolueen nykyisen linjan mukainen ehdotus.

Tansanian tuore presidentti John Magufuli sanoi pistävänsä alulle uudistuksia esimerkiksi byrokratian kitkemisestä. Hän uhkasi samalla virkamiehiä potkuilla, jos he eivät muuta haitallisia tapojaan hänen hallintonsa alaisina. Myös monet kansalaiset ovat valittaneet valtion väliinpitämättömyydestä heidän huolenaiheitaan kohtaan. Oppositiopuolueet väittävät kuitenkin, että juuri hallitseva CCM olisi vallitsevan korruption takana. Tämä ohitettiiin heti vastaamalla, että puolueen edustajat eivät ole yllättyneitä tämän tyyppisestä kritiikistä. Suurten lupausten pitäminen jää siis nähtäväksi.

Kaiken kaikkiaan Tansania on turistin näkökulmasta taivaallisen opettavainen lomakohde. Suomessa kalliilta tuntuvia eksoottisia hyödykkeitä ja kokemuksia kuten safarimatkoja saa ostettua halvalla. Itsetyöllistetyt paikalliset myyvät kohteliaasti tuotteita kuten esimerkiksi hajuvesiä, pähkinöitä, koruja, maalauksia ja sanomalahtiä melkeinpä kaikkialla. Jos et halua mitään, kerro se kohteliaasti ja jatka matkaa. Se kyllä ymmärretään. Ostaessasi yksityisiltä myyjiltä tai pikkuputiikeista on muistettava rohkeasti tinkiä ellei hintalappua ole. Tämä pätee myös suuren Slipway-ostoskeskuksen kauppoihin. Rikkaiden kalavesien ansiosta maassa tarjotaan paljon tuoreita mereneläviä. Kasvissyöjäkin pärjää hyvällä tarjonnalla. Dar es Salamissa on vaniljaa suosiville myös kiinalaisia ja länsimaisia ketjuravintoloita.

Matkalla takaisin lentokentälle näin Maasai-heimolaisen kävelevän musiikkilaitteen kuulokkeet korvissaan. Tämä oli erikoinen näkymä pienessä suuressa maailmassamme.’

teksti ja kuva: Sari Kivijärvi