Tuutori rohkaisee, auttaa ja välittää

Kirjoittaja: Riku Niemi

Identiteetti on läpi elämän muotoutuva narratiivi, jota luodaan vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa. Minuuden muodostaminen voi olla tietoista, mutta muodostuminen on aina myös loputtomien sattumien summa. Mitä, jos en olisikaan tavannut parasta ystävääni? Jos en olisi koskaan hakenut valtsikaan? Minäni voisi olla täysin erilainen, mutta en koskaan saa tietää, millainen. Identiteetti ei ole kiveen hakattu vaan narratiivissa voi olla suuriakin käännekohtia. Yksi tällainen käännekohta voi olla yliopisto-opiskelun aloittaminen.

Olen Riku, kolmannen vuoden sosiologian opiskelija, ja toimin tänä vuonna Kannunvalajien hallituksessa fuksikapteenina eli vastaan fuksi- ja tuutoriasioista. Talvisin hiihdän, keväisin seuraan euroviisuja, kesäisin istun ystävieni kanssa terassilla ja aina syksyisin aloitan yliopistovuoteni jo orientaatioviikosta. Olen tänä keväänä saanut haastatella kaikki tiedekunnan tuutorihakijat, ja olen valtavan ylpeä siitä, miten hienoihin ihmisiin syksyn fuksit saavat tutustua ja tukeutua. Tuutorien rooli uusien opiskelijoiden integroimisessa yliopistoyhteisöön on korvaamaton. Olen itse toiminut tuutorina kahdesti ja koen valmiuden ja tahdon toisten auttamiseen hyvin vahvaksi osaksi yliopistoidentiteettiäni.

Syksyllä jo neljännen yliopistovuoteni aloittaminen kuulostaa oudolta, sillä mieleltäni olen edelleen kaikkea jännittävä ja ihmettelevä fuksi. Tuutorina toimimisen myötä olen ollut läsnä uusien opiskelijoiden aloittaessa uuden, jännittävän elämänvaiheensa. Fuksien onnistunut integroituminen on minulle hyvin tärkeää. Myös identiteettini on muokkautunut tuutorina toimimisen myötä: olen itsevarmempi esiintymään julkisesti kuin ennen. Odotan innolla, että pääsen kesän jälkeen jälleen aistimaan fuksisyksyn jännittävyyttä.

Toivon, että tulevat tuutorit nauttivat kokemuksestaan yhtä paljon kuin minä nautin omistani. Tuutorointijärjestelmämme on hyvin erityinen, sillä vaihdossa käyneiltä opiskelijoilta kuulee usein, etteivät he saaneet minkäänlaista tuutorointia vaihtokohteissaan. Monet tuutorihakijat, sekä suomalaiset että kansainväliset, mainitsivat suurimmaksi motivaation lähteekseen haastatteluissa sen, että he haluaisivat tarjota yhtä hyvän kokemuksen uusille fukseille kuin mitä aikaisemmat tuutorit ovat tarjonneet heille. Hakijoista huokui halu auttaa ja osallistua fuksien ensiaskeliin yliopistolla. Vanhoille tuutoreille siis iso kiitos. Teidän ansiostanne perinne elää ja seuraajanne ovat ihailtavan motivoituneita tehtäväänsä.

Hei, sinä syksyn 2017 uusi fuksi. Tervetuloa Valtsikaan, ole ylpeä saavutuksestasi! Tartu Valtsikan ja yliopiston tarjoamiin mahdollisuuksiin oman kiinnostuksesi mukaan. Tärkeintä ei ole se, ehditkö osallistua aivan jokaiseen rientoon. Tärkeintä on, että teet ajastasi yliopistolla itsesi näköisen, omaan identiteettiisi sopivan. Ole kuitenkin myös valmis uuteen, ota vastaan tuutorisi vinkit ja muista, että olet aina tervetullut yhteisiin tapahtumiimme.