Vähän Trumpia kuntavaaleihin

Teksti: Marjukka Mäkinen

Samalla kun Donald Trump pohtii ensimmäistä sataa päiväänsä Yhdysvaltojen presidenttinä, hiovat Suomessa puolueet iskulauseitaan kevään 2017 kuntavaaleihin. Kuten kaikki yhdysvaltalaiset trendit farkuista hip hopiin, saapuvat myös poliittisen kampanjoinnin uudet tuulet tänne pohjolaan – eikä hetkeäkään liian aikaisin.

Ensi keväänä voittajan resepti löytyy Twitteristä. Tästä kertovat Trump Towerin marmorilla vuoratusta kattohuoneistosta twiitatut 34 kiloa painavaa asiaa. Meillä samaan on vielä matkaa, sillä tähän mennessä suomalaisen politiikan tehokkaimmat somekampanjat on todennäköisesti aloitettu viitasaarelaisesta kapakasta. Twitterin merkitys kuitenkin korostuu, ja se onkin suomalaisille poliitikoille loistava uutinen; 140 merkkiin kun ei mahdu listaamaan edes murto-osaa soteuudistuksen kaikista käänteistä tai luettelemaan pääministeri Sipilän epäilyttävistä kytköksistä kuin kolme ensimmäistä serkkua.

Vastapuolen mustamaalaaminen on näissä vaaleissa aloitettava hyvissä ajoin. Erityisesti sosiaalisessa mediassa on esitettävä mahdollisimman paljon lokaa toisten puolueiden ehdokkaista, todellista tai valheellista. Rehellisyys on toissijainen arvo. Käyttöön kannattaa ottaa jälleen vanhat, hyväksi havaitut nimitykset kuten vihervassari, suvakki ja persu, mutta toki on suotavaa keksiä myös uusia. Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi Trumpin twiiteistä tai yläasteen välitunneilta. Mikäli kampanjassa ei kuitenkaan haluta ottaa silmätikuiksi yksittäisiä henkilöitä tai vähemmistöjä, voidaan kiusata koko kansaa. Onni onkin, että kielletään kaikki -mentaliteetti on jo meillä vanhastaan tuttu. Siinä missä rapakon takana vaalien aikaan kiellettiin muun muassa ilmastonmuutos ja Meksiko, voidaan Suomessa kieltää tuulivoima, Viro ja lapsilisät. Eiköhän jotain muutakin keksitä.

On ajettava kaiken aikaa omia alueellisia etuja. Nationalismin voi unohtaa, kun lähdetään kampanjoimaan maakuntaylpeyden puolesta. Se, joka keksii parhaimman iskulauseen, on vaaleissa voittava. ”Manse on mahtava! Jutilan grillikausi alkaa ennen kuin Länsimetro aukeaa!” kuuluu Pirkanmaalta. Idässä taas lieksalaisten poliitikkojen on syytä ajaa muurin rakentamista Lieksan ympärille, jotta maahanmuuttajat saadaan pysymään poissa Pohjois-Karjalan ylpeydestä. Vastaavasti etelässä muuri rakennetaan Kehä III:n laidoille, jotta lieksalaiset saadaan pidettyä poissa Helsingistä. Jos vastakkainasettelulla ei päästä eteenpäin, ei sitten millään.

Jos mikään kuitenkaan näistä keinoista ei vielä tuo toivottavaa gallupmenestystä, kannattaa vielä kokeilla vaalijärjestelmän syyttämistä ja kieltäytyä hyväksymästä vaalitulosta, mikäli se ei ole itselle edullinen. Jotta lopputulos olisi täydellinen voiton irrotessa näillä aineksilla, on lopuksi vielä yksitellen pyörrettävä kaikki tehdyt vaalilupaukset.