Kannunvalajat | Tutkain
kannunvalajat,valtiotieteellinen, valtsikka, valtiotieteellinen tiedekunta,kannu
190
page-template-default,page,page-id-190,page-parent,do-etfw,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4,vc_responsive
 

Tutkain


 • Kilpailullista koulutusta

  Koulutus ja opetus ovat modernissa teollisessa yhteisössä perinteisesti kuuluneet valtion ja julkisen sektorin tehtäviin. Koulutuksen kautta saavutetaan suurempaa tasa-arvoa, sosiaalista statusta ja yleistä edistystä ihmisyydessä. Toisaalta koulutus voidaan mieltää keinoksi ylläpitää olem...

 • Eurooppa kävi kaljalla

  Historian opiskelijat ympäri Eurooppaa saapuivat Helsinkiin. Sörnäisten ja Kallion kierroksella litkittiin keskiolutta, haukuttiin kinkkunaamaisia poliitikkoja ja pohdiskeltiin maanosan tulevaisuutta. Teksti ja kuvat: Alec Neihum ”Matkaan lähden, matkaan lähden…” Elämää nähnyt nainen ...

 • Muoti – Taidetta ja yhteiskunnallista vaikuttamista?

  Espoon Modernin Taiteen Museo EMMA esittelee ensimmäistä kertaa muotisuunnittelua osana näyttelyohjelmistoaan. Muodin ja taiteen rajapinnat kohtaavat näyttelyssä For Fashion’s Sake, missä vaatteen kautta välittyvät erilaiset tarinat ja yhteiskunnalliset kannanotot. Yhteiskuntatieteilijä ...

Facebookissa

IN ENGLISH BELOW //

Tervetuloa valtiotieteelliseen ylioppilaslehden, Tutkaimen, toimituskokoukseen ke 1.11. klo 17.30 Uudelle ylioppilastalolle, kokoushuone Marxiin (3. krs).

Tule toimituskokoukseen idean kanssa tai ilman ja vinkkaa myös kaverille! Kirjoittajien lisäksi messiin kaivataan myös valokuvaajia, kuvittajia ja taittajia. SINULLA EI TARVITSE OLLA AIKAISEMPAA KOKEMUSTA. Jos haluat olla mukana tekemässä lehteä mutta et pääse paikalle, meilaa, soita, tekstaa, whatsappaa, lähetä pullopostia tai tee savumerkkejä päätoimittaja Nella Kelkalle (puh. 041-518 4544, meili: nella.kelkka@kannunvalajat.fi).

Kokous käydään osallistujista riippuen suomeksi ja englanniksi, jotta sekä suomenkieliset että kv-opiskelijat voivat osallistua.

MITÄ: Tutkaimen toimituskokous #4
MISSÄ: Kokoushuone Marx, kolmas kerros, Uusi ylioppilastalo (Mannerheimintie 5A, 00100)
MILLOIN: Keskiviikko klo 1.11. klo 17.30

//

Welcome to Tutkain’s (student magazine of social science students) editorial meeting on Wednesday 1.11. at 17.30 at the New Student House in the meeting room Marx (3rd floor).

Writers, photographers, and illustrators are all welcome. YOU DON’T HAVE TO HAVE EARLIER EXPERIENCE and you can come to meeting with or without ideas. Come along and invite your friends also! If you want to participate in the making of the magazine but you’re not able to come to the meeting, email, text, whatsapp or call the Editor-in Chief Nella Kelkka (p. 041-518 4544, e-mail: nella.kelkka@kannunvalajat.fi).

The meeting will be held in Finnish, English and Finglish so that Finnish speaking and international students will be able to participate.

WHAT: Editorial meeting of Tutkain #4
WHERE: Marx, 3rd floor, New Student House (Mannerheimintie 5A, 00100)
WHEN: Wednesday 1.11. at 17.30
... LisääVähemmän

Tutkaimen toimituskokous 4 // Tutkain's Editorial Meeting 4

November 1, 2017, 5:30pm - November 1, 2017, 7:30pm

IN ENGLISH BELOW // Tervetuloa valtiotieteelliseen ylioppilaslehden, Tutkaimen, toimituskokoukseen ke 1.11. klo 17.30 Uudelle ylioppilastalolle, kokoushuone Marxiin (3. krs). Tule toimituskokoukseen...

Lue Facebookissa
·Jaa

Mikä Tutkain?

Tutkain on Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden toimittama opiskelijalehti. Tiedekunnan opiskelijajärjestö, Kannunvalajat ry, on julkaissut Tutkainta vuodesta 1964 lähtien.

Tutkain pyrkii herättämään ja ylläpitämään keskustelua valtsikalaisuudesta, opiskelusta, työllistymisestä ja työelämästä sekä opintojemme kohteesta: yhteiskunnasta. Toisaalta Tutkain myös viihdyttää ja ilahduttaa sekä dokumentoi tuleville polville aikamme opiskelijaelämää.

Tutkain toimii myös yhdyssiteenä eri tahojen välillä: keskustelua käydään sekä opinnoissaan eri vaiheissa olevien ja eri oppiaineita lukevien opiskelijoiden, yliopiston henkilökunnan, alumnien että erilaisten yhteiskunnan vaikuttajien kesken.

Tutkain ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja sille valitaan uusi päätoimittaja vuosittain Kannunvalajat ry:n vaalikokouksen yhteydessä.

Tilaa

Mikä valtiotieteissä on nyt pinnalla? Mitä nykyopiskelijat ajattelevat asioista? Mitä valtsikassa tapahtuu? Näihin kysymyksiin voi nyt saada vastaukset postiluukustaan, sillä Tutkaimen voi tilata myös suoraan kotiin! Neljän numeron vuositilauksen hinta on 25 euroa sisältäen postikulut. Maksuohjeet saa tilausvahvistuksen mukana, ja tilauksista saadut tulot ohjataan Tutkaimen kehittämiseen.

Tilauslomake

Tule mukaan

Haluatko mukaan tekemään lehteä esimerkiksi toimittajana, kuvaajana tai kuvittajana? Tutkain-tiimiin hakeaksesi et tarvitse valtaisaa työkokemusta alalta tai mitään muitakaan yliluonnollisia kykyjä. Perustaidot ja into riittävät! Tutkaimesta saat kokemusta, kavereita ja kädenjälkesi dokumentoituna konkreettiseen lehteen, joka on hyvä työnäyte esimerkiksi alan työpaikkoja haettaessa. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: tutkain (at) kannunvalajat.fi!

 1. Jutusta pitää selvitä, miksi se on tehty. Miksi lukijaa pitäisi kiinnostaa sinun mielipiteesi vaikkapa Unicafen ruoista? Mikä on jutun tausta esim. yhteiskunnallisesti tai muussa kontekstissa?
 2. Jutun pitää pyrkiä objektiivisuuteen. Subjektiivisuus tai epäluuloinen näkökulma tulee perustella lukijalle.
 3. Jutussa pitää olla pääasiassa havaintoja, ei niinkään tulkintoja. “Dekaani näyttää mummolta” on tulkinta, “Dekaanilla on kasvoissaan paljon ryppyjä ja harmaat hiukset” havainto. Anna lukijan tehdä omat tulkintansa havaintojesi pohjalta.
 4. Jutussa pitää käyttää selkeää yleiskieltä tai perustella erikoisempi kielenkäytön tapa. Esimerkiksi haastateltavan puhuessa voimakasta murretta voi tehokeinona käyttää haastateltavan sanavalintoja häntä lukijaa lähemmäs tuodakseen.
 5. Jutussa pitää olla selkeä rakenne. Tyypillinen rakenne on kronologinen rakenne, joka toimii usein. Kronologiaa voi rikkoa esimerkiksi kappaleilla, jotka taustoittavat tarinaa ja vievät syvemmälle aiheeseen.
 6. Juttu voi olla kirjoitettu minä-muodossa vain perustellusta syystä.
 7. Haastateltavat eivät saa sanella jutun faktoja. Jos poliitikko puhuu esim. valtion tuista yliopistolle, tulee jutun tekijän tarkistaa tiedot oikeiksi. Jos tarkastaminen ei ole mahdollista, on jutusta käytävä ilmi, että kyseessä on haastateltavan esittämä tieto.
 8. Haastateltavan suorat sitaatit on tarkistutettava haastateltavalla itsellään. Halutessaan voi antaa hänen lukea koko jutun, mutta sitaatit täytyy esittää niiden sanojalle ennen julkaisua. Tarkistuta sitaatit mielellään jo ennen editointia.
 9. Jutuilla pitää olla otsikko ja ingressi sekä mielellään 1-3 nostoa. Ingressi on lyhyt tekstinpätkä otsikon jälkeen, pieni johdanto juttuun, joka toimii jutun yleiskuvauksena ja houkuttelee lukemaan sen. Nostot ovat jutusta poimittuja mielenkiintoisia virkkeitä, jotka kirjataan erikseen vähän isommalla jutun yhteyteen.
 10. Ihmisten nimet lihavoidaan ensimmäisen kerran jutussa heistä puhuttaessa.
 11. Haastateltavan sitaatteja saa ja pitää muuttaa: kukaan ei loukkaannu, jos omaan suuhun pannaan parempaa suomea tai jos ajatus ilmaistaan selkeämmin tai nokkelammin.
 12. Joka-lause keskellä virkettä sekavoittaa lausetta. Mielummin “Punainen kissa istuu aidalla” kuin “Kissa, joka on punainen, istuu aidalla”.
 13. ”Vetäviin” alkuihin kannattaa panostaa – sijoita alkuun esimerkiksi jokin mielenkiintoinen anekdootti haastateltavasta, josta saa järkevän siirtymän itse leipätekstiin. Ylipäänsä aloituksen tulee olla mielenkiinnon herättäjä; asiapainotteisestakin jutusta saa jännän hyödyntämällä konkretiaa.
 14. Ingressin kannattaa olla maksimissaan pari riviä pituudeltaan ja siihen on hyvä tiivistää kiinnostavasti mistä jutussa on kyse.
 15. Kerro mieluummin paljon vähästä kuin ei mitään paljosta. Luettelot ovat huonoja, jos niitä ei avaa lukijalle mitenkään. Esim. mieluummin “valitsin monipuoliselta ruokalistalta hanhenmaksapalleroita, jotka osoittautuivat suurenmoiseksi makuelämykseksi” kuin “monipuolisella ruokalistalla oli hanhenmaksapalleroita, pinaattihöystöä, makaronilaatikkoa ja niin edelleen”.
 1. Tarkista kuvausasetukset kamerasta:
 • formaatti raw + jpg
 • iso koko / hyvä laatu (vähintään jpg fine)
 • väriasetus Adobe RGB
 1. Katso kuvaustilanteessa valkotasapaino (white balance). Mustavalkoiset kuvat kannattaa mahdollisuuksien mukaan kuvata mustavalkoisina jo kuvaustilanteessa.

3. Ota aina pysty- ja vaakakuvia ja otoksia yksityiskohdista. Jos kuvaustilanteessa on mahdollista ja aiheen kannalta tuntuu mielekkäältä, ota myös vaakasuuntainen sarja panoraamaa varten.