Kannunvalajat | Kannunvalajat ry
kannunvalajat, valtiotieteellinen, valtsikka, valtsika, valtiotieteellinen tiedekunta, kannu, kannunvalajat ry
6
post-template-default,single,single-post,postid-6,single-format-standard,do-etfw,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-6.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive
 

Kannunvalajat ry

24 huhti Kannunvalajat ry

Kannunvalajien logo

Kannunvalajat ry. on Helsingin valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestö, jonka tehtävä on ajaa valtsikalaisten etua niin tiedekunnassa, ylioppilaskunnassa kuin yliopiston ulkopuolellakin sekä toimia ainejärjestöjen kattojärjestönä ja edistää näiden yhteistyötä. Kannunvalajien asema valtiotieteellisen tiedekunnan 13:n oppiaineen ainejärjestöjen katto-organisaationa muodostaa tärkeän osan yhdistyksen jokapäiväistä toimintaa. Kannunvalajat organisoi suurimmat, ainejärjestöjen välistä yhteistyötä vaativat hankkeet ja toimii valtsikalaisten yhteisenä äänenä ja edunvalvojana sekä tiedekunnassa että sen ulkopuolella.

Hallitus

Kannunvalajat ry:n toimeenpaneva elin on joka vuosi valittava yhdistyksen hallitus. Hallituksen jäsenet toimivat vuoden aikana myös erilaisissa tiedekunnan lautakunnissa ja neuvottelukunnissa joihin tarvitaan luonnollisesti mukaan myös opiskelijanäkemystä. Perinteisesti Kannunvalajien hallituksen jäsenet ovat myös aktiivisesti osallistuneet HYY:n valiokuntatoimintaan sekä pitäneet yllä suhteita muihin yhteistyökumppaneihinsa. Erityisesti viime vuosina on korostunut yhteistyö Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n, sekä Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n opiskelijasektorin, Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaiden SYY ry:n kanssa.

Jäsenistön ohella hallituksen toimintaa valvoo yhdistyksen inspehtori, joka nimetään tiedekunnan henkilöstön piiristä. Tällä hetkellä Kannunvalajien inspehtorina toimii professori, varadekaani Ullamaija Seppälä.

Kannunvalajien toiminnan raamit määrää vuosittain julkaistava toimintasuunnitelma

Yhdistyksen historiaa

Kannunvalajat perustettiin toukokuun 12. päivänä vuonna 1945 samana vuonna perustetun Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestöksi. Perustettavan järjestön, Valtiotieteen Ylioppilaiden Yhdistyksen, perustamisasiakirjan luovuttivat yliopiston rehtorille puheenjohtaja Veikko Sjöblom ja sihteeri Aatos Luotonen. Tämän kunniaksi Kannunvalajat viettää yhdistyksen vuosijuhlaa nykyisin toukokuun toisena lauantaina vuonna 1995 uudelleen henkiin herätetyn akateemisen vuosijuhlaperinteen mukaisesti. Yhdistyksen ja mm. valtiotieteellisen tiedekunnan omien promootioperinteiden mukaisesti vuosijuhlan ja sen pitopaikan tulisi olla ainakin jollain tavoin merihenkinen.

Nimi Kannunvalajat juontaa juurensa vuoteen 1722 ja Tanskan sekä Norjan yhteisen kansalliskirjailijan Ludvig Holbergin näytelmään Valtioviisas kannunvalaja. Kannunvalajat osoitti itseironian tajua valitessaan nimeään, sillä näytelmässä pilkataan nimenomaan politiikan harrastelijoita, jollaisia valtiotieteiden ylioppilaatkin ovat. Sanakirjat määrittelevät kannunvalajan henkilöksi, joka pohdiskelee poliittisia tapahtumia vähäisin tiedoin. Vastaavasti kannunvalanta merkitsee poliittista spekulointia ilman riittävää perehtyneisyyttä poliittisiin kysymyksiin.

Kannunvalajien symboleiksi ovat vuosikymmenten kuluessa muodostuneet yhdistyksen mustavalkoinen tunnus, kirkkaanpunaiset haalarit, Valtsika veisaa -laulukirja sekä punainen, mustalla raidalla koristeltu yhdistyksen nauha. Näitä perinteisiä tunnuksia on jokainen kannunvalaja vapaa käyttämään. Lisäksi yhdistyksen hallitus käyttää nauhassaan metallista hallitusmerkkiä, ja yhdistys voi myöntää ansioituneelle jäsenelleen Hopeinen kannu -nimisen kunniamerkin. Tapahtumissa näkyy Kannunvalajien lippu, johon on kirjattu jäsenyhdistyksien nimet.

Perinteitä:

  • Akateemiset pöytäjuhlat: vuosijuhlat toukokuussa, mm. fuksisitsit ja pikkujoulusitsit syksyllä sekä ystävänpäiväsitsit keväällä
  • Neppiskisa toukokuussa vuosijuhlan jälkeen Suomenlinnassa
  • Opiskelijateatteri eli Speksi
  • Vapunvietto Valtsikan ja Kuppalan pihapiirissä
  • Lainapeite: Vappuaamuna kannunvalajat nauttivat piknik-eväitä Ullanlinnanmäellä lainapeitteen päällä
  • Kannugames: Elokuussa Suomenlinnassa järjestettävät kaudenavajaisturnaukset erityisesti fukseille
  • Kannun kaatajaiset: avajaiskarnevaalien aikaan Valtsikan pihalla järjestettävä pihatapahtuma