Elisabeth Rehn juhlii pyöreitä vuosia

Monipuolinen vaikuttaja on ehtinyt 80 vuodessa moneen suuntaan.


 

Ministeri Elisabeth Rehn täyttää tänään 80 vuotta.

Vuonna 1935 syntyneen Rehnin valtakunnallinen vaikuttaminen alkoi jo vuonna 1979, kun hän nousi ensimmäisen kerran eduskuntaan.

Sen jälkeen neljä kautta Arkadianmäellä istunut Rehn kokee itse saaneensa Suomen politiikassa eniten aikaan puolustus- ja tasa-arvoministerinä. Myös hänen johtamansa lakivaliokunta ajoi eduskunnassa läpi suuriakin kokonaisuuksia. Rehn oli mukana uudistamassa esimerkiksi tasa-arvo- ja rikoslakeja sekä vaikuttamassa naisten pääsyyn rauhanturvaoperaatioihin ja sitten armeijaan.

 

Ihmisoikeuskentällä tehtävää riittää

 

Poliittisen uransa jälkeen Rehn on tunnettu kansainvälisestä työstään etenkin rauhan ja naisten oikeuksien puolesta. Nykytointaan hän kutsuu itse termillä ”ihmisoikeustoimija”. Ihmisoikeustaistelijaksi Rehn ei halua itseään sanottavan.

– Taisteluja käydään muutenkin nyt liian paljon ympäri maailmaa. Tälläkin kentällä monissa tapauksissa mennään aivan liian pitkälle ja pilataan mahdollisuudet viedä ihmisoikeuksia eteenpäin, hän toteaa.

Virallisesti hän vaikuttaa edelleen kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) uhrirahaston johtokunnassa sekä jäsenenä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin korkean tason neuvoa-antavassa ryhmässä. Myös Suomen ulkoasiainministeriö, Martti Ahtisaaren konfliktinratkaisujärjestö CMI ja monet erilaiset säätiöt hyödyntävät aktiivisesti Rehnin asiantuntemusta.

Suomessakin tehtävää riittäisi, vaikka moni asia otetaankin täällä jo lähes itsestäänselvyytenä.

– Eihän Suomessa kukaan marssi enää rauhan tai tasa-arvon puolesta, Rehn huomauttaa.

 

Aika paljon kaikenlaista

 

Veteraanivaikuttaja juhlii pyöreitä vuosiaan tänään perheen kesken ja muutaman päivän kuluttua virallisemmalla vastaanotolla.

Urallaan paljon arvostelua ja vähättelyä osakseen saaneen Rehnin arvostelijatkin ovat pyöreiden vuosien kunniaksi lieventäneet arvioitaan. Eräs vanhoista kriitikoistakin on myöntänyt juhlien olevan paikallaan, sillä vaikkei Rehnistä pitäisikään, täytyy hänen tunnustaa tehneen ”aika paljon kaikenlaista”.

Rehn itse on saavutuksiinsa kokonaisuutena melko tyytyväinen.

– Mutta olisihan se nyt surkeaa, jos ei 80 vuoden aikana olisi jotain positiivista saanut aikaan, hän nauraa.

 

Mitä valta on merkinnyt Rehnille? Onko politiikka muuttanut häntä? Mitä hyötyä suomalaisuudesta on kansainvälisellä kentällä? Lisää Elisabeth Rehnin ajatuksia vaikuttamisesta huhtikuun lopussa ilmestyvässä Tutkaimessa 2/2015!

 

teksti ja kuva: Joonas Lehtonen