Vaalien jälkeen

Vaalien alla on vilskettä, mutta niin on myös niiden jälkeen. Kysyin eduskunnan pääsihteeriltä Seppo Tiitiseltä, mitä silloin tapahtuu.


 

Vaalien aikaan kuuntelin vaalikeskustelua jo aamuradiossa. Bussipysäkillä tuijotin ehdokasta jättimäisessä mainoksessaan. Myöhemmin kuljin torilla, joka oli täyttynyt puolueiden erivärisistä teltoista. Lounaalla juttelin ystäväni kanssa vaikeudesta valita sopivaa ehdokasta ja illalla katsoin vaalipaneelia. Päiväni tuntuivat olevan enemmän tai vähemmän täynnä vaaleja.

Kun huomio kiinnittyy yksinomaan vaaleihin, unohtuu helposti, mitä eduskunnassa tapahtuu niiden jälkeen. Silloin ahkerointi vasta alkaa. Uuden eduskunnan valinnan jälkeen uusi instituutio on rakennettava toimivaksi. Siinä on apuna 650 henkilön eduskunnan kanslia, joka turvaa edellytykset siihen, että eduskunta hoitaa tehtävänsä perustuslain mukaisesti.
– Kaikki täällä virkakunnassa alimmasta ylimpään ovat apuna kansanedustajille. Koko järjestelmä perustuu siihen, että virkakunta on pysyvä, eikä vaihdu poliittisten suhdanteiden mukaan. Näin taataan tehokkaat toimintaedellytykset alusta lähtien, kertoo tammikuussa eläkkeelle jäävä eduskunnan kanslian päällikkö Seppo Tiitinen.

Eduskunnan kansliassa valmistaudutaan huolellisesti uusien edustajien saapumiseen. Viime syksystä lähtien on valmisteltu uutta perehdyttämispakettia, jonka on koonnut työryhmä kanslian eri toimintayksiköiden edustajista.
– He ovat kehittäneet oppaan, joka lyödään jokaiselle uudelle edustajalle kouraan. Se on ikään kuin aapinen siitä, mistä mitäkin löytää ja erityisesti mistä avun saa.
Kansanedustajien perehdyttäminen alkaa valtakirjojen luovuttamisesta 27.4. ja jatkuu koko kevään. Koulutuksen tehtävänä on antaa valmiudet toimia kansanedustajana. Eduskuntatalon peruskorjauksen ajan toimitaan kaikille uudessa ympäristössä Sibelius-Akatemiassa.

Valtakirjojen luovuttamisesta alkaa myös eduskunnan järjestäytyminen. Seuraavana päivänä ovat puhemiehen ja kahden varapuhemiehen vaalit. Keskiviikkona 29. huhtikuuta tasavallan presidentti avaa vuoden 2015 valtiopäivät Finlandia-talolla. Samalla viikolla alkaa eduskunnan suuri projekti eli hallituksen muodostamismenettelyt.
– Se tapahtuu eduskunnan ohjauksessa. Suurimman eduskuntaryhmän edustaja kutsuu muiden edustajat koolle ja he sopivat, kenen johdolla prosessia jatketaan.
Sen jälkeen presidentti nimittää eduskunnan valitseman pääministerin ja muut ministerit pääministerin ehdotusten mukaan.
– Valinta alkaa neuvotteluilla hallituksen kokoonpanosta ja hallitusohjelmasta. Tuloksen perusteella presidentti puhemiestä kuultuaan kertoo ehdokkaan eduskunnalle.

Kun hallitusneuvottelut ovat päättyneet, tuloksena on valmis hallitusohjelma.
– Jos kaikki menee hyvin, sitä odotetaan tiedonantona tänne perjantaiksi 22.5. Seuraavalla viikolla eduskunta keskustelee siitä ja äänestää hallituksen luottamuksesta. Kun luottamus on annettu, se tarkoittaa työlupaa sen hallitusohjelman pohjalta, Tiitinen kertoo.

– Uusi hallitus tarvitsee tietysti vähän aikaa, koska eiväthän esitykset synny päivässä. Vaalien jälkeen rakentaminen vasta alkaa.

Teksti ja kuva: Säde Karhu